Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Kan en förälder testamentera bort en revers så ett annat barn blir lottlöst?

Om båda föräldrar skrivit en revers -skuldebrev på ett värderat hus värderat 50.000 för 15 år sedan till ett barn ,står det i skuld till det andra barnet vid boupptäckningen när sista föräldern gått bort. Kan den sista föräldern göra ett testamente och testamentera bort reversen så att det andra barnet blir lottlös?

Rådgivarens svar

2019-07-11

Hej, 

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som kan gälla i din situation du beskriver i frågan. 

Skuldebrev och preskription
Enligt preskriptionslagen preskriberas en skuld normalt efter tio år, 2 § preskriptionslagen. Undantag från denna huvudregel är om det skett ett preskriptionsavbrott, 5 § preskriptionslagen. Ett preskriptionsavbrott innebär att skuldebrevet inte preskriberas tio år efter utfärdandet, utan en ny tid på tio år börjar löpa efter avbrottet. Preskriptionsavbrott kan exempelvis ske genom att gäldenären lovar att betala, betalar ränta eller amortering eller på annat sätt erkännader fordringen till borgenären. Om inget preskriptionsavbrott skett inom tio år så finns inte skulden kvar – den blir preskriberad.

Förskott på arv
Huvudregeln är att alla gåvor som föräldrar ger sina barn är förskott på barnens arv, 6 kap. 1 § ärvdabalken. Detta gäller under förutsättning att inget annat anges i samband med gåvan. Detta innebär att gåvans värde ska avräknas från barnets arvslott. Detta gäller endast under förutsättning att föräldrarna givit bort något i gåva. Därmed är detta inte aktuellt i ditt fall eftersom du skriver att dina föräldrar skrivit ett skuldebrev och därmed lånat ut pengar.

Bröstarvingar och arv
Barnen till föräldrarna som gått bort kallas bröstarvingar. Det finns ingen möjlighet att göra sina barn helt arvlösa. Enligt arvsordningen ska bröstarvingarna dela på hela arvet. Den del som varje bröstarvinge då får kallas arvslott. Hälften av arvslotten utgör laglotten. Laglotten har bröstarvingen alltid rätt att få ut, vilket betyder att denne alltid har rätt till en fjärdedel av arvet (om det är två barn). Denna laglott går inte att testamentera bort. Har föräldrarna testamenterat bort denna del måste bröstarvingen klandra testamentet i en domstol senast sex månader efter att han delgivits det.

Sammanfattning
Eftersom skuldebrevet som du skriver om upprättades för mer än tio år sedan kan det hända att den är preskriberad. Om skuldebrevet inte blivit preskriberat på grund av preskriptionsavbrott så är skuldebrevet att se som en tillgång inför arvsskiftet. Mellan er barn ska kvarlåtenskapen delas lika, men senare kan det andra barnet välja skuldebrevet på sin lott och på så sätt ”kvitta” skulden. Detta innebär att det andra barnet får tillgångar motsvarade samma värde som skuldebrevet.

En förälder kan aldrig testamentera bort dennes barns laglott. Ett barn har alltid rätt att få ut sin laglott, däremot kan resterande del testamenteras bort.

Vidare kan frågor uppkomma angående husets värde. På 15 år kan huset ha gått upp i värde, eller för all del ner i värde. Detta påverkar inte skuldebrevet i sig om parterna inte avtalat om hur sådana förhållanden eventuellt ska lösas.  

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om inte, är du välkommen att ställa ytterligare en fråga eller så kan du kontakta någon av våra jurister. Det kan du göra HÄR.

Med vänlig hälsning, 
 

Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.