Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Kan en sambo överföra tillgångar på ett gemensamt konto till sig själv?

Jag och min sambo hade ett gemensamt lönekonto samt ett konto som vi använde som gemensamt sparkonto. På detta konto fördes det månadsvis över pengar från våra löner, även pengar från försäljning av vår bostadsrätt kom in på detta konto samt skatteåterbäring etc. Summan på detta konto uppnådde över 1 miljon kronor. Utan min vetskap eller godkännande har sambon öppnat ett nytt konto, flyttat över våra gemensamma pengar från vårt gemensamma sparkonto till det nya kontot som han öppnat och som jag inte har tillgång till eller ens kan se. Hans anledning (enligt honom själv) är att han förvaltar pengarna på "en säker plats". Jag känner mig besluten på mina pengar men vet inte hur jag går tillväga och behöver råd och hjälp!

Rådgivarens svar

2022-08-09

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om din sambos förfogande över pengar på ett gemensamt bankkonto. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om samäganderätt (SamägL), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Samäganderätt till tillgångar på ett gemensamt bankkonto

Om två personer har ett gemensamt bankkonto brukar båda personerna få göra uttag och överföra pengar från kontot. Dock kan det exempelvis avtalas att personerna bara får disponera över kontot tillsammans. Att en person har rätt att disponera över ett konto betyder dock inte att denne äger alla tillgångar på kontot.

Om två personer står som kontohavare tyder detta på att dessa personer äger tillgångarna på kontot gemensamt. Äger flera personer egendom tillsammans kan det föreligga samäganderätt till egendomen. Det betyder att varje delägare äger en andel i egendomen. Andelarna är som utgångspunkt lika stora om inget annat kan bevisas (1 § SamägL). Därmed är huvudregeln att om två personer äger ett gemensamt bankkonto har de samäganderätt till hälften var av tillgångarna på kontot.

Enligt SamägL får varje delägare fritt disponera över sin andel av egendomen. Således är huvudregeln att en delägare till ett bankkonto får förfoga över sin andel av tillgångarna. Dock krävs det samtycke från samtliga delägare vid förfoganden över hela egendomen (2 § SamägL). Därmed krävs det att båda delägarna samtycker till att förfoga över alla tillgångar på ett bankkonto. Observera dock att SamägL kan avtalas bort.

Det finns även exempel från praxis där exempelvis makar enligt samäganderättslagen har ansetts ha rätt till hälften var av tillgångarna på ett gemensam bankkonto om inget annat kan bevisas (NJA 1988 s. 112).

Din situation

Ett gemensamt bankkonto får vanligen disponeras av båda innehavarna enligt avtalet hos banken. Däremot innebär inte detta att exempelvis ena sambon äger alla tillgångar på kontot och får förfoga över dessa helt fritt. Om egendom ägs gemensamt, exempelvis tillgångar på ett bankkonto, kan det föreligga samäganderätt. Huvudregeln är att om inget annat kan bevisas äger två delägare hälften var av tillgångarna. Således är huvudregeln att ni äger hälften var av tillgångarna på bankkontot. Om det går att bevisa att någon av er äger mer gäller dock den uppdelningen av ägandet. En delägare kan endast förfoga fritt över sin andel av egendomen. Vid förfoganden över egendomen i sin helhet krävs alla delägares samtycke. Därmed har din sambo rätt att förfoga över sin andel av tillgångarna på bankkonto. Dock hade han med stor sannolikhet ingen rätt att överföra alla tillgångar till sitt eget konto utan ditt samtycke.

Jag rekommenderar att du tar kontakt med en jurist för att gå igenom hur du kan gå vidare med att få tillbaka pengarna. En utgångspunkt är att tala med din sambo och be denna att föra tillbaka pengarna till det gemensamma kontot. Om din sambo går med på detta kan det vara bra att exempelvis upprätta ett samäganderättsavtal och se över om ni kan ändra reglerna om hur ni får förfoga över kontot. Går din sambo inte med på att föra tillbaka pengarna är det möjligt att exempelvis ansöka om stämning eller om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var hur du ska gå tillväga efter att din sambo har förfogat över era gemensamma pengar. Du bör ha samäganderätt till tillgångarna på bankkontot och din sambos agerande är då inte tillåtet. Jag rekommenderar att du pratar med en jurist som kan ge dig råd och hjälpa dig med hur du kan gå vidare för att få tillbaka pengarna. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.