Hej! Jag har en fråga om skuldebrev som jag hoppas Ni kan hjälpa mig med. Min vän och jag upprättade ett skuldebrev, då jag köpte en bil av honom. Det var ett löpande skuldebrev med betalningsvillkor på en summa som skulle betalas varje kvartal.
Så, ovetandes får jag veta och reda på att han sålt skuldebrevet vidare då de nu kräver mig på betalning av två kvartal. Till saken hör, att jag också betalat till min vän (tidigare), men som detta bolag säger sig sakna kännedom om. Min vän har gått under jorden och undrar därför, behöver jag betala dubbelt nu, eller finns det något som ändå tyder på att jag varit ovetandes och handlat i god tro?
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Här kommer först en övergripande beskrivning av vad som gäller vid överlåtelse av löpande skuldebrev, samt en förklaring av vad som gäller i just ditt fall.
Allmänt om skuldebrev
Reglerna om löpande skuldebrev finns i skuldebrevslagens (Skbrl) andra kapitel. Ett skuldebrev fungerar som ett skriftligt bevis som talar om hur en summa utlånade pengar ska betalas tillbaka. Exempelvis kan det förtydliga hur mycket som ska betalas, hur ofta och om det finns en eventuell ränta. Ett löpande skuldebrev har ett värde i sig självt och kan köpas och säljas vidare, till skillnad från ett enkelt skuldebrev som fungerar som ett bevis eller ett kvitto på att det finns en skuldrelation mellan två parter, men inte i sig självt har något självständigt värde.
Kan en ny innehavare av ett löpande skuldebrev kräva betalning?
Du nämner att det i ert fall rör sig om ett löpande skuldebrev. Huvudregeln i 13 § Skbrl är att den som innehar skuldebrevet då har rätt att kräva gäldenären (den som ska betala), på betalning.
Detta förutsätter dock att borgenären (den som har rätt att få betalning) fått skuldebrevet i sin besittning och att han eller hon dessutom är i god tro, enligt 15 § i SkbrL. Den personen som innehar skuldebrevet har alltså rätt att kräva betalning, om personen som tagit över skuldebrevet inte visste att en betalning redan hade skett, eller hade anledning att misstänka detta. Om exempelvis en anteckning på skuldebrevet om att betalning skett finns så kan den nya borgenären inte hävda att den varit i god tro.
Om betalning skett till fel person i god tro
Av 16 § SkbrL framgår dock att om det löpande skuldebrevet innehåller en avbetalningsplan och brevet överlåts efter att flera planerade betalningar skett, har gäldenären rätt att invända om den nya borgenären kräver honom eller henne på betalning för redan förfallna skulder. På så sätt slipper en gäldenär betala två gånger när ett löpande skuldebrev överlåts. Av 20 § SkbrL framgår också att om det, i en sådan situation, redan betalats ut ränta och planenlig amortering till den tidigare borgenären utan att man vet eller har skälig anledning att misstänka att skuldebrevet överlåtits till någon annan, kan betalningen ske med befriande verkan. Man behöver då inte betala dubbelt för betalning av räntor och sådana amorteringar som ska ske enligt en i skuldebrevet angiven amorteringsplan.
Vad som gäller i er situation
Huruvida du måste betala dubbelt eller inte beror alltså dels på ifall den nya innehavaren av skuldebrevet var i god tro angående dina tidigare betalningar, dels på ifall situationen kan stämma in på vad som anges i 16 och 20 §§ SkbrL. Ifall den nya innehavaren haft anledning att misstänka att du redan betalat vissa delar kan det innebära att du inte behöver betala igen. Det kan också vara så att om betalningen rör ränta och amortering enligt en avbetalningsplan och om bolaget innehaft skuldebrevet från början men krävt betalning först nu, har dina betalningar till din vän varit befriande. Då bör du inte behöva betala dubbelt. Detta förutsätter dock att du verkligen var i god tro, och inte visste eller hade anledning att anta att det löpande skuldebrevet överlåtits.
Rekommendation
Det är många omständigheter som ska beaktas vid bedömningen om ifall du behöver betala dubbelt eller inte och eftersom jag inte vet mer om omständigheterna i just din situation kan jag inte svara direkt på din fråga. Om situationen stämmer överens med vad jag beskrivit ovan skulle jag rekommendera dig att bestrida betalningskravet från bolaget, med hänvisning till att du redan betalat och inte visste om att skuldebrevet överlåtits enligt ovan. Om din vän överlät skuldebrevet först nu så kan du istället, gentemot bolaget, göra invändningen att du betalat enligt planen på det löpande skuldebrevet enligt 16 §. Det gör att du slipper betala två gånger.
Om bolaget fortsättningsvis menar att du ska betala trots att betalning redan skett eller om du har fler frågor kring detta skulle jag rekommendera att du tar kontakt med en jurist som kan gå igenom situationen med dig. Frågor om skuldebrev kan många gånger vara svåra och det är många omständigheter som ska tas i beaktande i den bedömningen. Här kan du läsa mer om skuldebrev på Familjens jurists hemsida och här kan du boka en tid med en jurist som kan hjälpa dig vidare.
Välkommen tillbaka om du har andra frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.