Jag och min fru har ett skuldebrev. Det upprättades eftersom jag bidrog med mer till vår gemensamma bostad. Vi har ett gemensamt lån. Vi har sålt vår första bostad och köpt en ny tillsammans, vi delade då lika på vinsten. I början av vårt förhållande tjänade min fru betydligt mer än jag men numera är det jag som tjänar mest. Vi har över tiden reglerat vad vi bidrar med ekonomiskt. Min fru vill inte bidra till renoveringar eftersom ägandeförhållandena är ojämlika. I stället vill hon att vi river skuldebrevet. Jag har genom åren betalat för flertalet renoveringar och underhåll. Hur ska vi göra med skuldebrevet? Ska det rivas? Kan makar ha skuldebrev sinsemellan?
Hej. Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga rör skuldebrev makar sinsemellan. Jag kommer att börja med att besvara frågan om makar kan ha skuldebrev sinsemellan. Sedan går jag in på skuldebrevets funktioner och vad som händer vid en eventuell bodelning. Jag avslutar med en rekommendation för hur ni kan göra med ert skuldebrev. Reglerna om detta finns framför allt i äktenskapsbalken(ÄktB).
Kan makar ha skuldebrev?
Även efter man ingått äktenskap äger vardera person sin egendom och svarar för sina egna skulder (1 kap 3 § ÄktB). Skuldebrevet förblir alltså giltigt även sedan ni gift er.
Vad händer vid en eventuell bodelning?
När makar skiljer sig görs en bodelning. I bodelningen ingår all egendom som är giftorättsgods (10 kap 1 § ÄktB). Man räknar av skulderna och sedan sker en likadelning av det som finns kvar därefter. Det innebär att skuldebrevet kan göras gällande och att skulden kommer räknas av. Det som finns kvar efter skulden räknats av delas sen lika på er två.
Vad gäller i er situation?
Er bostad utgör giftorättsgods och kommer ingå i en eventuell bodelning. Era respektive skulder, din frus skuld genom skuldebrevet och era lån på bostaden ska täckas av giftorättsgodset. Efter dessa har dragits av från värdet av era samtliga gemensamma tillgångar delas det kvarvarande överskottet lika.
Bodelningen görs mellan makarna vilket gör att man i regel har möjlighet att anpassa förhållandena efter sin situation och komma överens om uppdelningen (9 kap 5 § ÄktB). Om egendomsförhållandena är ojämlika kan den maken som har mest giftorättsgods begära jämkning och då få behålla en större andel av sin egendom (12 kap 1 § ÄktB).
Att tänka på
Jag vill också göra er uppmärksam på att ett skuldebrev kan preskriberas vilket gör att den som lånat ut pengar förlorar sin rätt att kräva ut betalning av låntagaren. Preskriptionstiden är i regel tio år efter att skulden tillkom (2 § preskriptionslagen). Man kan undvika preskription genom så kallade preskriptionsavbrott. Det kan ske genom att:
1. Den skuldsatte erkänner eller betalar av en del av skulden
2. Den skuldsatte får ett skriftligt krav från den som har rätt att få betalt, eller
3. Skulden börjar drivas in på rättslig väg
Görs något av ovan börjar en ny tioårsperiod att löpa från dagen för preskriptionsavbrottet (5 § och 6 § preskriptionslagen).
Rekommendation
Jag hoppas att mitt svar givit dig större förståelse för innebörden av ert skuldebrev. Jag rekommenderar dig att boka en tid med en jurist på Familjens Jurist om ni vill reglera era egendomsförhållanden på annat sätt eller om du har ytterligare funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.