Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Kan makar skriva en gemensam framtidsfullmakt?

Kan äkta makar skriva en gemensam framtidsfullmakt - en blankett - på sina tre gemensamma barn? T.ex. när vi båda inte själva klara av att sköta vår ekonomi. Nu har vi Medanvändaravtal på vår bank. Vi har inga fasta egendomar, vi bor i hyresrätt..

Rådgivarens svar

2020-07-24

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag ska nedan redogöra för vad som gäller kring framtidsfullmakter. Detta regleras i lag (2017:310) om framtidsfullmakter.

Framtidsfullmakt

Sedan 2017 är det möjligt att skriva en framtidsfullmakt vilket är en fullmakt som blir aktuell om fullmaktsgivaren p.g.a. sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser, 1 § lag om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt får omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter (förutom hälso- och sjukvård samt tandvård), 2 § lag om framtidsfullmakter.

För att få upprätta en framtidsfullmakt måste fullmaktsgivaren ha fyllt 18 år och vid tidpunkten för upprättandet ha förmåga att ha hand om sina angelägenheter, 3 § lag om framtidsfullmakter. Framtidsfullmakten ska vara skriftlig och fullmaktsgivarens underskrift ska bevittnas av två vittnen samtidigt som ska ha kännedom om att handlingen är en framtidsfullmakt samt bekräfta handlingen med sina underskrifter, 4 § lag om framtidsfullmakter.

Det ska av handlingen framgå att det är en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter som fullmakten omfattar samt eventuella övriga villkor som gäller, 5 § lag om framtidsfullmakter.

Ikraftträdandet av framtidsfullmakten sker antingen genom att fullmaktshavaren bedömer att fullmakten har trätt i kraft och därmed underrättar fullmaktsgivaren och fullmaktsgivarens make/sambo och närmaste släktingar, eller genom att tingsrätten beslutar att så har skett genom ansökan av fullmaktshavaren. Detta framgår av 9-11 §§ lag om framtidsfullmakter.

Hur kan ni göra?

De fullmakter som ni har idag på banken kommer att upphöra att gälla om någon av er skulle bli dement och då är framtidsfullmakt ett bra alternativ. Framtidsfullmakter är relativt nytt vilket gör att det inte finns så mycket praxis på detta område ännu. Det är däremot tydligt i lagkommentarerna till lagen att fullmakten ska börja gälla när en person anses ha tappat förmågan avseende angelägenheter som framtidsfullmakten omfattar. Om han eller hon inte längre kan förstå relevant information, överväga handlingsalternativ, förstå konsekvenserna och därefter fatta beslut. Att två makar hamnar i det tillståndet exakt samtidigt är möjligt men absolut ingen garanti. Därför bör ni upprätta en varsin framtidsfullmakt och då går det jättebra att ha era barn som fullmaktshavare.

Sammanfattning och rekommendation

Min rekommendation är att ni upprättar en varsin framtidsfullmakt. Framtidsfullmakter behöver inte registreras någonstans för att vara giltiga. Familjens Jurist kan hjälpa er med era framtidsfullmakter. Behöver ni hjälp att upprätta juridiskt korrekta framtidsfullmakter har Familjens Jurist en onlinetjänst där ni får juridisk vägledning. Önskar ni att få träffa någon av juristerna på något av Familjens Jurists kontor så kan ni boka en tid här. Hoppas du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.