Hej Jag och min sambo köpte ett hus (vi är inte gifta). Vi äger huset 50/50 men jag betalade mer i kontantinsats. Vi var hos en jurist och skrev ett skuldebrev där det står att han är skyldig mig x antal kronor vid överlåtelse av fastighet, dödsfall eller separation. Kan han ändå betala detta till mig innan? Eller är det ”bäst” att göra det om en försäljning/separation görs i framtiden? Hur ska man tänka?
Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen! din fråga handlar om skuldebrev vilket regleras i skuldebrevslagen (SkbrL). Jag kommer nedan allmänt att redogöra vad som gäller för skuldebrev och sedan tillämpa detta på er situation.
Skuldebrev fungerar som ett kvitto på hur mycket pengar som har lånats ut och när detta ska återbetalas. Om man vill kan man även avtala om ränta samt andra betalningsvillkor.
Det finns olika varianter av skuldebrev. Det finns bland annat enkla skuldebrev som är riktade åt en specifik person. Dessa kan inte överlåtas till någon annan utan endast den som står som långivare kan kräva låntagaren. Det enkla skuldebrevet är det som oftast används i privata situationer mellan exempelvis familjemedlemmar.
Det rekommenderas att avtala om när skulden ska betalas. Gör man inte detta kan nämligen borgenären (den som lånat ut pengar) kräva återbetalning när denne vill (5 § SkBrL). Man måste inte ha ett specifikt förfallodatum. Vill man inte ha ett datum på skuldebrevet kan man bestämma att skulden ska betalas tillbaka när någonting inträffar så som en separation eller en försäljning.
Vill gäldenären (den som lånat pengar) betala tillbaka skulden i förtid går detta bra. Gäldenären bör då alltid be om att få tillbaka skuldebrevet så att det inte kan användas igen om det är fråga om ett löpande skuldebrev. På samma sätt bör alla delbetalningar på skulden tydligt dokumenteras på skuldebrevet. Vid återbetalning av ett enkelt skuldebrev rekommenderas att skriva ett kvitto på betalning.
För att sammanfatta, det är helt möjligt att betala en skuld i förtid. Det finns inget som säger att det skulle vara bättre eller sämre att göra det i förtid, varför det är upp till er att bestämma hur ni vill göra. Det viktigaste att tänka på är att alla delbetalningar dokumenteras på skuldebrevet för att undvika framtida konflikt. Betalar din sambo hela beloppet till dig bör du ge honom skuldebrevet om ni har skrivit ett löpande skuldebrev. Dock rör det sig troligen om ett enkelt skuldebrev i ert fall. Det är bra om ni skriver ett kvitto på att återbetalning har skett. Det räcker med att uppge att vilken skulden det avser, datum, summa och era namn + underskrift.
Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.