Som jag förstår behöver jag och min man skriva testamente där vi uppger vem vi vill helst se som vårdnadshavare. Blir denna vårdnadshavare även förmyndare eller måsta man explicit ange detta? Kan jag önska att min syster ska få vårdnad, även om hon inte bor i Sverige? Kan vi ange i testamentet att t.ex. min vän ska ha vårdnad, tills min syster fixar allt, detta känns som en jätteprocess? Vad händer med alla våra tillgångar (sparpengar), hyreslägenhet, alla saker? Har min dotter rätt till hyreslägenhet, kommer hennes vårdnadshavare bestämma vad som händer med den? Vi har ett privatlån och sedan pensionssparade pengar samt försäkringar. Kommer lånet avskrivas eller kommer kvittera detta lån mot pengar som finns sparade?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. Du har flera olika funderingar men jag förstår det som att du undrar vad som gäller angående vårdnaden av ert barn om du och din man skulle avlida, samt vad som händer med era tillgångar. Jag redogör nedan för vad som gäller för vårdnad av barn då föräldrarna går bort samt vad som händer med de avlidnas ekonomiska tillgångar. Min redogörelse är allmänt hållen då jag inte är insatt i detaljerna i just er situation, men utifrån informationen förutsätter jag att barnet är omyndigt och att du och din man idag har gemensam vårdnad.
Vårdnad av barn då föräldrarna går bort
Vårdnad av barn regleras i föräldrabalken (FB). Om den ena föräldern till ett omyndigt barn dör och föräldrarna har gemensam vårdnad, ska vårdnaden övergå till den andra föräldern ensam. Om däremot båda föräldrarna går bort ska en domstol anförtro vårdnaden av barnet till en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare (6 kap. 9 § FB). Om föräldrarna innan sin död har gett till känna vem de önskar ska bli vårdnadshavare för barnet, så ska den eller de personerna förordnas, om det inte är olämpligt (6 kap. 10 a § 4 st FB). Som huvudregel är den som förordnats som vårdnadshavare åt barnet också dennes förmyndare, om inte särskilda skäl talar emot det (10 kap. 3 § FB). När en domstol fattar beslut om vårdnad av barn är det alltid barnets bästa som är avgörande (6 kap. 2 a § FB).
Boutredning vid dödsfall
Vad som gäller angående någons tillgångar och skulder regleras i ärvdabalken (ÄB). När någon går bort upprättas en bouppteckning som summerar den avlidnes tillgångar och skulder (20 kap. ÄB). Generellt kan man säga att lån och skulder ska lösas mot tillgångarna i dödsboet. Skulle tillgångarna inte räcka till så ärver ingen den resterande delen av skulden, den skrivs alltså av. Det finns också vissa lån som skrivs av direkt vid dödsfall. Dödsbodelägarna ska förvalta dödsboet och då avgöra exempelvis vilken egendom som ska säljas, avsluta konton, betala räkningar och liknande (18 kap. ÄB). En dödsbodelägare som är omyndig representeras av en ställföreträdare. Istället för att dödsbodelägarna själva förvaltar dödsboet kan också en boutredningsman utses (19 kap. ÄB). När dödsboet skulder och tillgångar har reglerats sker arvskifte, som innebär att dödsbodelägarna fördelar egendomen mellan sig (23 kap. ÄB). Finns endast en dödsbodelägare behöver något arvskifte i formell mening inte ske, utan tillgångarna från dödsboet överförs då till denne och dödsboet anses då upplöst. Är den ensamma dödsbodelägaren omyndig ansvarar ställföreträdaren för att dödsboet avvecklas. Läs gärna mer om att ta hand om ett dödsbo hos Familjens Jurist.
Regler om hyresrätt finns i den s.k. hyreslagen. En hyresrätt får inte överlåtas utan hyresvärdens samtycke, vilket även gäller vid övergång genom bodelning, arv och testamente (12 kap. 32-33 §§). Däremot finns undantag för närstående som varaktigt bott tillsammans med hyresgästen. När en hyresrättsinnehavare går bort kan alltså dödsboet överlåta kontraktet till dennes barn, förutsatt att barnet varaktigt sammanbott med föräldern och hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen (12 kap. 34 §).
Er situation
Om ni i ert testamente önskar vem ni skulle vilja blir vårdnadshavare till ert barn om ni skulle gå bort, så ska den personen förordnas om det inte är olämpligt. Det är domstolen som tar beslut utifrån barnets bästa och domstolen beaktar era önskemål men är inte bunden av dem. Det finns alltså ingenting som hindrar att ni t.ex. skriver att ni vill att din syster ska bli vårdnadshavare, men processen kommer att ske i Sverige och det är således svensk domstol som tar beslut om huruvida det är lämpligt att din syster blir vårdnadshavare. Detsamma gäller om ni anger i testamentet att ni vill att din vän ska vara vårdnadshavare tills din syster fixat allt, det är domstolen som fattar beslut om det är lämpligt. Hur domstolen kan komma att bedöma i frågan kan jag tyvärr inte svara på eftersom det beror på många olika omständigheter.
Er omyndiga dotter kommer som dödsbodelägare att representeras av sin ställföreträdare. Är hon ensam dödsbodelägare kommer dödsboets tillgångar att föras över till hennes i samband med att dödsboet upplöses. Vad gäller hyresrätten kan hon ha möjlighet att överta den. Det lån ni har kommer att kvitteras mot era tillgångar. Skulle tillgångarna inte räcka till så kommer er dotter dock inte att ärva någon skuld.
Sammanfattande råd
Ni har flera frågor gällande både vårdnad av ert barn och vad som händer med er kvarlåtenskap om du och din man skulle gå bort. Eftersom jag inte har tillgång till all information kan jag tyvärr inte svara klart och tydligt på vad som gäller i just er situation. Jag hoppas att ni har fått svar på några av era funderingar, men jag rekommenderar er ändå att ta kontakt med en jurist för att få konkret hjälp med era frågor. Exempelvis måste ett testamente uppfylla vissa krav, både till form och innehåll, för att vara giltigt. Läs mer om testamente hos Familjens Jurist, där du även kan använda tjänsten testamente online till ett fast pris, alternativt boka tid med en jurist på telefon eller personligen. Familjens Jurist har stor erfarenhet av familjerätt, både vad gäller vårdnad av barn, bostadsjuridik och hyresrätt samt boutredning.
Här kan du boka tid med en jurist som kan ge er juridisk rådgivning och hjälpa er med alla era funderingar så att ni kan känna er trygga inför framtiden.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.