Min mormor har 3 barn, min mamma och morbror med min morfar samt ett barn sedan tidigare. När min morfar dog ärvde inte min mamma och morbror något. Nu är mormor väldigt gammal och min morbror tar han om henne hemma. Nu vill mormor att han ska ta över hennes bostadsrätt. Finns det någon möjlighet till det så han blir ensam ägare av bostaden utan att min mamma och den tidigare dottern kommer att ärva något? Hur gör man?
Kan man göra dem arvlösa på lägenheten?
Om det inte går och de andra kommer ärva, hur mycket blir det i %? Min morbror han inga barn, vem är det som ärver honom? Kan han bara skriva ett testamente, typ till mig eller mina barn?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga! Nedan redogörs först allmänt om reglerna kring arv för att avslutningsvis ge råd i din situation.
Grunderna kring arv
När någon går bort görs i första hand en bodelning om personen är gift enligt äktenskapsbalken 9 kap 1 § (om man är sambo kan bodelning göras om den kvarlevande partnern vill det, sambolagen 8 §). Särkullbarn kan kräva ut sitt arv direkt (se ärvdabalken 3 kap 1 §), men om enbart gemensamma barn finns ärver partnern allting och barnen får senare ut ett arv av båda föräldrarna (sk efterarv från personen som gick bort först, samt arv från personen som gick bort sist). Jag tolkar det som att din mormor ärvde din morfar (i enlighet med ärvdabalken 3 kap 1 §) och egendomen ärvdes då med sk fri förfoganderätt, dvs att hon får förfoga över hans egendom – hon kan då använda den, sälja den osv (dock får hon inte testamentera bort din morfars egendom, bara sin egen).
När din mormor går bort (förutsatt att hon inte gift om sig) ärvs hennes egendom på följande sätt:
Först ser man om det finns ett testamente, om inget sådant finns fördelas egendomen enligt ärvdabalken. De som i första hand ärver är barnen (bröstarvingar) och om dessa är avlidna ärver barnbarn (ärvdabalken 2 kap 1 §). Om det inte finns några barn eller barnbarn ärver föräldrarna hälften var, och om dessa är avlidna ärver syskon (ärvdabalken 2 kap 2 §). Därefter ärver syskonbarn om syskonen inte är i livet och om ingetdera finns ärver en förälder allt, om någon sådan lever. Mor- och farföräldrar kan också ta arv om varken föräldrar, syskon eller syskonbarn finns (ärvdabalken 2 kap 3 §).
Lägenheten
Du frågar om det finns möjlighet för din morbror att bli ensam ägare av lägenheten, och detta beror helt på din mormors totala kvarlåtenskap (egendom som hon har den dagen hon går bort). Din mormor har tre barn, dessa barn har vardera rätt till 1/6 av hennes kvarlåtenskap – detta kallas deras laglott (ärvdabalken 7 kap 1 §). Totalt har barnen tillsammans rätt till 50 % (3/6) av kvarlåtenskapen, vilket innebär att enbart hälften av vad hon äger kan testamenteras bort. Det är fullt möjligt för din mormor att testamentera 3/6 (hälften) + 1/6 (laglott) till din morbror. I ett sådant fall får de andra två syskonen fortfarande sin laglott på 1/6 vardera. Om lägenheten utgör större del av hennes kvarlåtenskap än 4/6 kan hon dock inte testamentera den till din morbror – detta skulle nämligen kränka de andras rätt till arv och de kan begära att jämkning av testamente för att få ut sin laglott (ärvdabalken 7 kap 3 §).
Observera efterarvet
Efterarvet efter din morfar ska utgå först vid din mormors bortgång, och här ärver endast din mamma och din morbror. Därefter fördelas arvet av din mormor på tre barn, som var och en alltså har rätt till 1/6 av kvarlåtenskapen.
Vem ärver morbrodern?
Om din morbror inte skrivit någonting så följer man ordningen ovan den dagen han går bort. Har han inga barn finns det ingen som har laglig rätt till arv (laglott) och han är fri att testamentera bort hela sin kvarlåtenskap till t ex dig eller dina barn. Om han inte gör det kommer hans föräldrar ärva i första hand, lever dem inte så ärver syskon – och därefter syskonbarn. I detta led ärver även halvsyskon (se ärvdabalken 2 kap 2 § tredje stycket).
Sammanfattningsvis
Det är svårt att säga om det går att testamentera bort lägenheten till enbart din morbror då det är beroende av totala tillgångar som din mormor har samt vad som kommer ”räknas av” i efterarv från din morfar, som ju inte din mormor får testamentera bort. Jag rekommenderar att ta kontakt med en familjerättsjurist som kan titta på hela er situation och hjälpa er. Länk till våra tjänster hittar du HÄR.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Hör gärna av dig igen om du undrar över något annat.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.