Om jag utfärdar 2 likadana framtidsfullmakter men med olika namn, en för respektive barn dvs. ett original till vardera barn, räknas detta då som att det bara finns ett original. Har hört från en begravningsbyrå att det bara får finns ETT original Eller -- borde man skriva båda barnens namn på EN framtidsfullmakt?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för vilka regler som finns gällande framtidsfullmakt och avslutar med en rekommendation baserad på din fråga.
Regler om framtidsfullmakt
Vad som gäller angående framtidsfullmakter regleras i lagen om framtidsfullmakt. En framtidsfullmakt är en fullmakt där en person själv kan bestämma vem som ska ta hand om dennes personliga och/eller ekonomiska angelägenheter om personen en dag inte kan sköta detta själv (1 §). Framtidsfullmakt fungerar alltså som ett alternativ till god man eller förvaltare som utses av tingsrätten.
Det är fullmaktshavaren, det vill säga den som fått fullmakten utfärdad till sig, som avgör när fullmakten träder i kraft och fullmaktsgivaren, det vill säga personen som utfärdad fullmakten, alltså är oförmögen att själv hantera sina angelägenheter (9 §). Detta kan vara på grund av exempelvis demens, sjukdom eller annat försvagat hälsotillstånd.
Vad gäller om man har flera fullmaktshavare?
En framtidsfullmakt kan utfärdas till en eller flera fysiska personer och det ska då tydligt framgå vem eller vilka dessa personer är. Om en framtidsfullmakt är utställd på flera olika personer så måste deras inbördes förhållande beskrivas. Detta kan göras exempelvis genom att olika fullmaktshavare ges olika uppdrag genom att en person ska ta hand om de ekonomiska angelägenheterna och en annan de personliga, eller att fullmaktshavarna utses i en viss ordning. Fullmaktsgivaren kan också ange att flera fullmaktshavare endast ska få utöva uppdraget, eller vissa särskilt angivna frågor, tillsammans.
Fullmaktsgivaren kan också i framtidsfullmakten utse någon som ska granska fullmaktshavaren. Om granskaren begär det ska då fullmaktshavaren lämna redovisning för sitt uppdrag (23 §).
Din situation
Jag förstår det som att du vill utfärda en framtidsfullmakt med dina barn som fullmaktshavare. Att utfärda två fullmakter, en för vardera barn, medför problem avseende hur fullmakterna ska gälla i förhållande till varandra och det är därför inte att rekommendera. Istället är det enklast att utfärda en enda fullmakt där du anger båda dina barn som fullmaktshavare.
I en framtidsfullmakt med flera fullmaktshavare finns det flera olika alternativ för fullmaktshavarnas inbördes förhållande. Du kan alltså exempelvis bestämma att ditt ena barn ska vara fullmaktshavare i första hand och endast om denne är ovillig eller oförmögen att fullgöra uppdraget så ska det andra barnet träda in. Ett annat alternativ är att du anger båda barnen som fullmaktshavare och det är då också viktigt att du anger om de har behörighet att företräda dig var för sig eller endast tillsammans. Det går också att bestämma att ditt ena barn ska ta hand om dina ekonomiska angelägenheter och det andra barnet dina personliga. Ytterligare ett alternativ är att du anger ett av barnen som fullmaktshavare och det andra som granskare. Fullmaktshavaren har då rätt att ensam företräda dig, men om granskaren begär det så måste fullmaktshavaren redovisa sina förehavanden.
Avslutande rekommendation
Vill du ha flera fullmaktshavare i din framtidsfullmakt så rekommenderar jag att du utfärdar en enda fullmakt med båda fullmaktshavarna, och deras inbördes förhållande, angivna. För att en framtidsfullmakt ska vara giltig är det viktigt att den uppfyller vissa krav, både till innehåll och form. Det kan därför vara en god ide att ta juridisk hjälp. Hos Familjens Jurist kan du läsa mer om framtidsfullmakt och även välja om du till ett fast pris vill ha hjälp av en jurist på telefon eller fysiskt möte. Vill du hellre upprätta dokumentet själv men med juridisk vägledning kan du använda tjänsten framtidsfullmakt online. Jag hoppas du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.