Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Kan man villkora ett skuldebrev?

Om 2 parter vill skriva ett skuldebrev/avtal men med en klausul. Och att lånet/skulden enbart kan krävas tillbaka om den specifika klausulen infaller.
Ex. Jag får 10 000kr av en annan part för ett bilköp, men att vi har en överenskommelse att lånet enbart ska återbetalas om jag säljer bilen inom 1 år. Om jag behåller bilen över 1 år så blir skuldebrevet/avtalet ogiltigt.
Hur fungerar sådana brev juridiskt?

Rådgivarens svar

2018-05-18

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Regler för hur skuldebrev fungerar hittar du i lag om skuldebrev (SkbrL). Inledningsvis kommer jag att gå igenom några grundläggande regler i SkbrL och därefter förklara hur du kan gå vidare för att upprätta ett avtal som passar i den beskrivna situationen.

Hur fungerar ett skuldebrev?

Ett skuldebrev är ett dokument som innebär att utgivaren förbehållslöst och ensidigt erkänner en skuld till ett visst belopp. För att ett skuldebrev ska vara giltigt bör det vara skriftligt och undertecknat av utgivaren. Det bör innehålla uppgifter om vem som är gäldenär och vem som är borgenär, samt uppgifter om ränta, amorteringar, var skulden ska betalas (på bankkonto eller hemma hos borgenären?), dröjsmålsränta och vilket belopp skulden avser. Om det finns särskilda villkor ska dessa framgå tydligt. Villkoren får dock inte vara utformade så att skuldebrevet tappar sin egenskap av ensidig utfästelse. Villkor som omfattar motprestationer, t.ex. att skulden enbart betalas om borgenären utför en viss tjänst åt gäldenären, får därför inte förekomma i skuldebrev.

Skuldebreven brukar delas upp i löpande skuldebrev (2 kap. SkbrL) och enkla skuldebrev (3 kap. SkbrL). Det stora skillnaden är att löpande skuldebrev ofta är enklare att överlåta. Enkla skuldebrev används oftast mellan privatpersoner och är den form av skuldebrev som är aktuellt i den här situationen. Ett enkelt skuldebrev ska vara utgett till en viss namngiven person (3 kap. 26§ SkbrL) och är ofta inte tänkt att överlåtas.

Tillämpning i din situation

Ett skuldebrev kan mycket väl innehålla en sådant villkor som du beskriver. Jag utgår i mitt svar från att din situation avser ett skuldebrev mellan två privatpersoner, exempelvis mellan två familjemedlemmar eller mellan två vänner. Det är viktigt att du tänker på att utforma villkoret så att det uppfyller den funktion du har åsyftat. Som jag förstår det vill du att pengarna som du ger bort ska vara öronmärkta för bilköpet och att det föreligger en benefik tanke i grunden. Det villkor som du beskriver skyddar inte dig som borgenär om gäldenären istället väljer att hyra ut bilen eller ger bort bilen utan krav på motprestation. Villkoret gäller ju enbart vid försäljning. Det är även viktigt att tänka på att en det villkoret du beskriver kan medföra oönskade inlåsningseffekter. Låt säga att gäldenären har köpt en bil som riskerar att tappa mycket av sitt värde på grund av en oförutsedd händelse (som exempelvis har drabbat dieselbilar genom olika miljökrav). I en sådan situation kan det berörda villkoret få en oönskad effekt.

Om du behöver hjälp med att upprätta skuldebrevet kan du ta kontakt med en av våra jurister som du kommer i kontakt med här. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.