Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Kan särkullbarn ärva egendom som gjorts enskild genom äktenskapsförord?

Hej, om man har ett giltligt äktenskapsförord (som tydligen inte ingår i en bodelning) kommer då värdet av det som finns i äktenskapsförordet att vara utanför vid fördelning av arv exvis arv till särkullbarn.

Rådgivarens svar

2018-10-31

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Aktuella bestämmelser hittas äktenskapsbalken (ÄktB) och i ärvdabalken (ÄB). 

När ett äktenskap upplöses så sker en bodelning av makarnas egendom dvs. giftorättsgodset. All egendom som makarna har är giftorättsgods förutom så kallad enskild egendom. Äktenskapsförord upprättas oftast i syfte att göra viss egendom makens enskilda. När egendom gjorts till enskild ingår inte egendom i en eventuell bodelning. Ett äktenskapsförord är giltigt om det har upprättats enligt formkraven i äktenskapsbalken. Äktenskapsförordet ska vara skriftligt och undertecknat av båda makarna, äktenskapsförordet ska sedan registreras hos Skatteverket. Ett giltigt äktenskapsförord gäller vid en bodelning dock kan makarna ändra sig och komma överens om att en viss enskild egendom ska ingå i bodelning trots äktenskapsförordet. Förutsatt att äktenskapsförordet är giltigt och makarna inte frångår vad som angetts i handlingen, så kommer den enskilda egendomen att förbli ena makens. Eftersom egendomen förblir ena makens så kan inte egendomen gå i arv till den andra makens barn dvs. särkullbarnen. Särkullbarn ärver, i egenskap av bröstarvinge, endast från sina föräldrar och inte från föräldrars nya make/a. Som du säger så kommer inte egendom som gjorts enskild genom äktenskapsförord att bli föremål för arv till särkullbarn. 

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här

Vänliga hälsningar, 

Alba

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.