Hej!
Min fråga gäller äktenskapsförord med särkullbarn inblandade och huruvida privata pensionssparande, tjänstepension, ISK-konto samt övriga/andra bankkonton med likvida medel kan tillskrivas som ena makens enskilda egendom i ett äktenskapsförord för att dessa ej ska kunna räknas som ”arvinges laglott”. Allt lösöre, kan även detta tillskrivas som den ena makens enskilda egendom? Har förstått att det går att skriva ett i efterhand även om vi redan varit gifta i snart 20 år, visst är det så?
Hej och ett stort tack för att du vänder dig till juridik för alla med din fråga! Jag kommer nedan redogöra för de centrala delarna vad gäller äktenskapsförord och dess förhållande gentemot särkullbarn för att applicera det på din situation och avsluta med en rekommendation.
Allmänt äktenskapsförord
Vad som utgör enskild egendom regleras i 7:2 Äktenskapsbalken. I 1 st P.1 är enskild egendom sådan egendom som genom äktenskapsförord gjorts till enskild egendom. Vidare i 2 st stadgas att avkastning på enskild egendom ska betraktas som giftorättsgods om inte annat föreskrivits i en rättshandling som framgår av 1 st.
Formen och funktionen av äktenskapsförord regleras i 7:3 Äktenskapsbalken. I 1 st stadgas att makar eller blivande makar genom äktenskapsförord kan bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara den personens enskilda egendom. Bestämmelsen klargör att äktenskapsförord kan ingås innan ett äktenskaps men även under ett äktenskap. I 2 st regleras ett äktenskapsförordets form och i 3 st kravet på registrering hos skatteverket. Viktigt att observera vad gäller äktenskapsförordets funktion är att ett äktenskapsförord endast kan reglera egendomens äktenskapsrättsliga karaktär i ägarens hand. Det innebär att att egendom som tillhör en make endast kan göras till dennes enskilda egendom, inte den andra makens. För att egendom som tillhör den ena maken ska kunna göras till den andra makens enskilda egendom krävs först en äganderättsövergång, exempelvis genom en gåva.
Det som dock alltid gäller med äktenskapsförord är att de kan jämkas eller lämnas utan avseende vid en bodelning, se 12:3 Äktenskapsbalken.
Allmänt särkullbarns arv
Det finns skyddsregler för att särkullbarn inte ska göras arvslösa. Enligt 7:3 Ärvdabalken kan en bröstarvinge genom påkallande av jämkning av ett testamente alltid utfå sin laglott. En bröstarvinge är vidare skyddad genom det förstärkta laglottsskyddet i 7:4 Ärvdabalken. Det förstärkta laglottsskyddet funktion är att omfatta situationer där arvlåtaren gett bort en gåva under omständigheter där gåvan till syftet är att jämställa med ett testamente, även benämnt gåva för dödsfalls skull. Man brukar säga att givaren haft till syfte att ordna successionen.
Det förstärkta laglottsskyddet avser flera situationer. Dels då gåva givits kort tid före dödsfallet och givaren varit medveten om sin nära förestående med döden dels fall då givaren haft kvar nytta av den bortgivna egendomen.
Vid händelse av att ändamålet med gåvan kan antas ha varit att ordna successionen efter givarens död kan det förstärkta laglottsskyddet bli tillämpligt på gåvor som getts tidigare. Undantaget är om givaren under sin livstid haft ett i livet riktat intresse att företa rättshandlingen. Här är arvlåtarens ålder vid gåvotillfället en relevant markör.
Din situation
Det är fullt möjligt att skriva äktenskapsförord även under ett pågående äktenskap. Det som ska observeras är dock att egendom som ska göras till enskild egendom för någon av parterna måste ägas av den parten, annars måste ett ägarbyte ske. Huvudregeln är att avkastning från enskild egendom ska betraktas som giftorättsgods om det inte reglerats genom äktenskapsförord, vilket är något ni bör tänka på om egendomen som ska vara enskild egendom kommer ge avkastning. Vidare är det alltid bra att vara medveten om att äktenskapsord kan komma att jämkas eller lämnas utan avseende vid en bodelning.
Vad gäller situationen att ni vill åstadkomma att egendomen som ska utgöra enskild egendom inte blir en del av ett särkullbarns laglott har jag i den allmänna redogörelsen redogjort för skyddsregler som finns gällande arv och särkullbarn. Jag har lagt mycket fokus på allmän information eftersom jag inte vet hur ägarförhållandena ser ut er emellan. Detta kan nämligen påverka svaret. Även om ni skriver äktenskapsord och ordnar så att egendom blir enskild för den ena parten finns det alltid en risk att skyddsreglerna för särkullbarn blir tillämpligt. Om ändamålet med en gåva kan antas vara att ordna successionen efter givarens död är det fullt möjligt att det förstärkta laglottsskyddet blir tillämplig även om gåvan givits i ett tidigare skede.
Rekommendation
Det kan i er situation vara klokt att anlita en familjerättsjurist för att gå igenom ert specifika fall så att ett eventuellt äktenskapsförord får den avsedda effekten. En familjerättsjurist kan även bistå med information, råd och klargöra eventuella fördelar respektive nackdelar med er tänkta strategi.
Familjens jurist har lång erfarenhet vad gäller familjerättsliga och arvsrättsliga frågor. Ni kan få hjälp med att upprätta äktenskapsord dels online dels tillsammans med en jurist. Det finns möjlighet att boka tid för rådgivning eller en genomgång av er situation.
Jag hoppas du upplever att du fått svar på din fråga. Om jag missförstått dig på något vis går det jättebra att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.