Svärmors man har avlidit. Han har inga andra arvingar än henne, hon har en son sedan tidigare. Det finns ett äktenskapsförord som säger att en lantbruksfastighet ska vara hans enskilda egendom, resten omfattas av giftorätten. Nu har han i sitt testamente (som var okänt för svärmor) beslutat hur ALLT skall fördelas, även sådant som jag antar går under giftorätten såsom både inre och yttre lösöre och detta till min svärmors nackdel. Finns det någon möjlighet att få testamentet ogiltigförklarat?
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Det finns många sätt att klandra ett testamente som man inte är nöjd med. Om ni vill föra en klandertalan ska den in till tingsrätten inom sex månader från det att ni delgivits testamentet (14 kap. 5§ ärvdabalken (ÄB)). Klandergrunderna hittar ni i 13 kap. ÄB.
För det första kan ni ta reda på om testamentet är upprättat i laga form, det vill säga att det är upprättat på det sätt som 10 kap. ÄB kräver. Ett giltigt testamente ska som huvudregel vara upprättat skriftligen, undertecknat av testatorn (den avlidna mannen) och bevittnat av två personer. Det är vanligt att själva bevittningen av testamentet sker felaktigt, särskilt om testatorn upprättat testamentet utan hjälp av sakkunnig. Vittnena måste enligt lag närvara samtidigt när testatorn skriver under sitt testamente. En felaktigt bevittning sker exempelvis genom att testatorn först beger sig till vittne A och några timmar senare beger sig till vittne B. Kravet på samtidig bevittning är då inte uppfyllt. Ett tips är att ni ringer vittnena och hör er för hur det gick till när testamentet bevittnades. Vilka som bevittnade testamentet och deras kontaktuppgifter kan du hitta på testamentet. Vidare ställs det i lagen även krav på att vittnena inte får vara jäviga. Det finns därför en hel del personer, som räknas upp i 10 kap. 4§ ÄB, som inte får verka som vittnen, det gäller exempelvis släktingar till testatorn eller personer som finns inskrivna som förmånstagare av testamentet. Försök därför ta reda på vilken relation vittnena hade till testatorn och se om dem eventuellt kan vara jäviga enligt nämnda lagrum.
För det andra kan testamentet vara ogiltigt om det är upprättat under påverkan av psykisk störning (13 kap. 2§ ÄB). Det är inte ovanligt att personer i livets slutskeende är så kraftigt påverkad av en sjukdom att de inte förstår innebörden av sina handlingar. Det kan bero på demens, cancer eller någon annan sjukdom. För att testamentet ska vara ogiltigt krävs att testatorn var påverkad av en psykisk störning under själva upprättande av testamentet och att han inte förstod innebörden av det. Även en person som är kraftigt påverkad av en sjukdom kan emellanåt vara pigg och alert, och man kan därför inte dra ett likhetstecken mellan en viss typ av sjukdom och ett ogiltigt testamente.
För det tredje kan testamentet vara ogiltigt om det upprättats genom tvång eller om någon har missbrukat testatorns viljesvaghet, oförstånd eller beroende ställning (13 kap. 3§ ÄB). Om testatorn vid upprättandet av testamentet inte led av psykiska störningar, men ändå kunde betecknas som viljesvag eller oförstående, exempelvis på grund av ålderdom kan det vara möjligt att åberopa den här klandergrunden. Tyvärr förekommer det att människsor i livets slutskeende utsätts för påtryckningar, från släktingar och bekanta, för att upprätta ett testamente med dem själva som förmånstagare. Om du känner till att testatorn blivit utsatt för påtryckningar under livets slutskede kan det vara värt att ta reda på om detta har skett på ett sätt som inte är förenligt med 13 kap. 3§ ÄB.
De förslag jag har skrivit här ovan är inte uttömmande och jag skulle råda er till att låta en jurist ta en titt på testamentet om ni vill gå vidare med en klandertalan. Vi har familjerättsjurister som kan hjälpa er med det här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.