Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Köpa in sig i hus genom skuldebrev

Hej! Jag har nu senaste året bott hos min sambo i det hus som han äger. Nu har vi kommit överens om att vi vill att jag ska köpa in mig och att vi äger huset tillsammans. Hur fungerar det med kontantinsats när man ska köpa in sig? Jag har idag inget kapital att köpa in mig för och undrar om det går att lösa på något sätt ändå?

Rådgivarens svar

2021-09-06

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt, för att sedan kommentera din situation och avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.

Köpa in sig i hus

Regler om husköp finns i Jordabalken (JB). I 4 kap JB finns de formkrav som måste uppfyllas för att köpet ska bli giltigt, till exempel måste man upprätta en skriftlig köpehandling. Handlingen ska innehålla en överlåtelseförklaring, köpeskillingen ska anges och båda köpare och säljare måste underteckna handlingen. Den nya delägaren måst ansöka om lagfart enligt 20 kap 1 § JB, detta måste dessutom göras inom den tid som anges i 20 kap 2 § JB.

När två eller fler personer äger egendom tillsammans blir dessutom lagen om samäganderätt tillämplig vilket ställer krav på att delägarna fattar vissa beslut tillsammans och att en av delägarna kan framtvinga en försäljning av egendomen liknande. 

Köpeskilling och kontantinsats

Vilken summa som delägaren ska köpa in sig för och om någon kontantinsats ska erläggas är upp till parterna själva. 

Din situation

Eftersom du inte har något kapital att använda i dagsläget behöver du ta någon form av lån för att kunna köpa in dig i huset. Den kan till exempelvis ske genom att du tar ett banklån eller att du och din sambo upprättar ett skuldebrev mellan er. I skuldebrevet ”lånar” din sambo ut en del av huset till dig mot att du blir skyldig din sambo pengar. Hur stor del av huset och hur mycket pengar kan ni avgöra själva.

Rekommendation

Du och din sambo kan upprätta ett skuldebrev mellan er, då kan ni reglera lånet som ni vill rörande eventuell ränta och amortering. Det är viktigt att ni kommer överens om hur stor andel du ska äga av huset hur eventuell vinst som redan uppkommit på fastigheten ska fördelas mellan er om ni säljer huset, vinstfördelning kan exempelvis göras genom ett samäganderättsaval.

Här kan även påpekas at sambor inte ärver varandra vilket kan göra att ni hamnar i en situation, om någon av er skulle avlida, där den ena av er tvingas köpa ut den andras arvingar för att kunna bo kvar i huset. För att undvika denna situation behöver i antingen gifta er eller upprätta ett testamente.

Min rekommendation är att du och din sambo kontaktar en jurist för vidare rådgivning i ert ärende. Om du känner att det är aktuellt är du varmt välkommen att boka en telefontid hos Familjens jurist. Familjens jurist kan även hjälpa till att upprätta eventuella övriga avtal så som samäganderättsavtaltestamente och skuldebrev om sådana blir aktuella.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta oss igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.