Måste man skriva ett testamente för hand eller kan man skriva det i datorn, och sedan naturligtvis skriva under med namnteckning och få det skriftligt bevittnat.
Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller, följt av en sammanfattande rekommendation. Bestämmelser som aktualiseras för din fråga finns i ärvdabalken (ÄB).
Allmänt om upprättande av testamente
Enligt 10 kap. 1 § ÄB ska ett testamente upprättas skriftligen med två vittnen. I vittnenas närvaro ska testatorn, det vill säga personen som skriver testamentet, skriva under eller vidkännas sin underskrift. Vittnena ska skriva under med sina namn. De ska känna till att handlingen är ett testamente, även om de inte behöver känna till innehållet. Kraven i 10 kap. 1 § ÄB måste uppfyllas för att testamentet ska vara giltigt, det framgår av 13 kap. 1 § ÄB. I 10 kap. 4 § ÄB finns regler kring vem som får vara testamentsvittne.
Kravet på skriftlighet
Som ovan nämnt ska ett testamente upprättas skriftligen. Det betyder att testamentet ska upprättas i en handling som testatorn skriver under. Det finns dock inget krav på att testamentet måste skrivas för hand, så länge testatorn sedan skriver sin namnteckning. Själva texten i testamentet kan man med andra ord skriva på datorn.
Rekommendation
Om du vill skriva ditt testamente digitalt via datorn är ett alternativ att använda Familjens Jurists onlinetjänst Testamente online. Du fyller då i information och uppgifter i ett formulär på datorn och kan sedan skriva ut ditt färdiga testamente och skriva under det i närvaro av två vittnen. Här hos Familjens Jurist kan du även få hjälp att upprätta ditt testamente tillsammans med en jurist om du hellre vill det, i så fall går det bra att boka en tid för ett möte här på hemsidan.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar får du gärna ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.