Hej. Jag och min sambo är oroliga över vad som händer om hon dör före mej eftersom hennes barn (särkullbarn) då skulle kunna kräva ut sin laglott. Kruxet är att jag skänkte halva min fastighet till min sambo för 7 år sedan. Orsaken till det var möjligheten att utnyttja ett större rotavdrag när vi byggde ut huset. I ersättning till mej skrevs ett skuldebrev som skulle falla ut i händelse av skilsmässa eller att vi sålde huset. Nu har dock fastigheten stigit så pass i värde att skuldebrevet inte täcker tillnärmelsevis värdet på huset. Måste vi låta överlåtelsen gå tillbaka för att vara säkra på att inte särkullbarnen kräver ut sin laglott? Jag själv har inga barn.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom din fråga gäller arv och ni är sambor kommer jag att redogöra för vad som gäller enligt Ärvdabalken (ÄB) och sambolagen och avsluta med en rekommendation.
Sambor och arv
Sambor ärver inte varandra på samma sätt som gifta. Om den ena sambon dör fördelas arvet enligt arvsordningen, det vill säga till eventuella barn i första hand. Särkullbarn har rätt att få ut sin arvslott direkt enligt 3 kap 1 § ÄB. Om sambor vill ärva varandra behöver man skriva ett testamente.
Reglerna är olika för sambor och gifta. Om man är gifta kan särkullbarn avstå från sitt arv till dess den efterlevande maken dör enligt 3 kap 9 § ÄB. Någon sådan möjlighet finns inte för sambor. Den efterlevande sambon kan begära bodelning när den ena sambon dör enligt 8 § sambolagen och har då rätt till hälften av samboegendomen. Denna är sambornas gemensamma bostad och bohag om de köpts för gemensamt bruk. Har den ena sambon köpt bostaden innan samboförhållandet ingår den inte i samboegendomen. Om bostaden köpts för gemensamt bruk, oavsett vem som betalat, kan man skriva ett samboavtal där man undantar bostaden från bodelning. Familjens Jurist har en tjänst där man kan skriva samboavtal antingen digitalt eller med hjälp av en jurist, läs mer här.
Testamente
För att se till att man ärver varandra som sambor behöver man skriva ett testamente. Särkullbarnen har dock alltid rätt till sin laglott, det vill säga halva arvslotten. Denna del kan inte testamenteras bort. Den andra delen av arvslotten kan testamenteras till efterlevande sambo med fri förfoganderätt, så att den sedan tillfaller särkullbarnen när den efterlevande sambon går bort.
Formkraven som finns i 10 kap 1 § ÄB måste vara uppfyllda för att testamentet ska vara giltigt. Testamentet ska upprättas skriftligt och skrivas under av parterna samt av två vittnen. För att försäkra sig om att formkraven uppfylls kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. Familjens Jurist erbjuder hjälp med att upprätta och förvara testamente, här hittar du information om tjänsten.
Sammanfattning och rekommendation
Det framgår inte när du köpt bostaden och går därför inte att veta om den utgör samboegendom eller inte. Om bostaden köpts för gemensamt bruk utgör den samboegendom och hälften av värdet ska tillfalla vardera sambon vid bodelning. Om du köpt bostaden innan samboförhållandet är den inte samboegendom och ska tillfalla dig vid en bodelning, om ni inte skrivit något annat i ett samboavtal. Detta är avgörande för vad som händer med bostaden vid en bodelning, inte skuldebrevet. Om det inte finns något samboavtal gör skuldebrevet sannolikt ingen skillnad för bodelningen. Ett skuldebrev kan inte förändra ägandeförhållandena för bostaden eller reglera en framtida bodelning, i så fall krävs ett samboavtal.
Det säkraste är att upprätta samboavtal och testamente. Om bostaden utgör samboegendom och särkullbarnens laglott inte kan täckas av andra tillgångar har de dock rätt att få ut laglotten ur bostadens värde ändå, eftersom denna inte kan testamenteras bort.
För att hitta den bästa lösningen för er och få hjälp med samboavtal och testamente kan ni boka tid med en av våra duktiga jurister här på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.