Hej! Jag är gift med en man och vi har 2 gemensamma barn och han har ett barn från ett tidigare förhållande. Vad är det som gäller när det finns särkullbarn om han skulle avlida. Enligt min man så ärver jag hälften och alla barnen den andra hälften? Ge lite tips och råd vad det finns för olika alternativ hur man kan göra, jag har förstått att särkullbarn har rätt till sin laglott men tex kan det barnet vänta med sitt arv tills jag har avlidit? Tacksam för svar.
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå tillväga.
Allmänt om särkullbarns rätt till arv
När en gift person avlider ärver den efterlevande maken före gemensamma bröstarvingar (arvingar i rakt nedstigande led som barn) enligt 3:1 ärvdabalken (ÄB). Efterlevande make ärver med fri förfoganderätt vilket innebär att efterlevande make kan förfoga över egendomen på alla sätt förutom att genom eget testamente inskränka efterarvingars rätt till arv.
I den mån arvlåtaren har bröstarvingar som inte är gemensamma barn med den efterlevande maken, så kallade särkullbarn, har dessa rätt att få ut sin arvslott direkt enligt 3:1 ÄB. Arvslott är arvingens del av den avlidnes kvarlåtenskap. Genom ett testamente kan man dock inskränka denna rätt - men endast till en viss gräns. Bröstarvingar har nämligen rätt till halva arvslotten, så kallade laglotten. Genom ett testamente kan man föreskriva att särkullbarnen endast ska ha rätt till sin laglott vid förälderns bortgång. Särkullbarnen kan dessutom självmant välja att avstå från sitt arv till förmån för efterlevande make enligt 3:9 ÄB. De har i sådana fall rätt att ta del av efterarvet när båda makarna har avlidit.
Tillämpning i ditt fall och rekommendation:
I ert fall har du och din make två gemensamma barn. Detta innebär att du kommer ärva före dina gemensamma barn med fri förfoganderätt. Du kommer då erhålla 2/3 av din makes kvarlåtenskap då de är totalt 3 barn. Vad avser särkullbarnet så har denne rätt att få ut sin arvslott direkt, vilket blir 1/3 av din makes kvarlåtenskap. Särkullbarnet kan däremot självmant välja att avstå från sitt arv till förmån för efterlevande make enligt 3:9 ÄB. I sådana fall kommer barnet att få ta del av sin arvslott när ni båda har avlidit. Det är dock inte säkert att särkullbarnen väljer att göra det. För att gardera er skulle ni därför kunna skriva ett testamente där ni inskränker särkullbarnens arvslott till laglotten istället. De kommer då fortfarande kunna få ut sitt arv direkt när din make avlider men endast till laglotten. Laglotten blir då 1/6 av din makes kvarlåtenskap eftersom det är hälften av särkullbarnets arvslott som var 1/3. Mer än så kan ni inte inskränka.
Det finns däremot en möjlighet att införa en klausul (villkor i avtal) i testamentet om att ifall särkullbarnen skulle välja att avstå från deras laglott, vid din makes bortgång, har de i sådana fall rätt att få ut hela arvslotten när båda makarna har avlidit. Om särkullbarnen däremot väljer att ta ut sin laglott direkt kommer de inte ha rätt till resterande del av arvslotten när båda makarna har avlidit. Detta kan då användas som ett ”påtryckningsmedel” för att särkullbarnen ska vänta med att ta ut sitt arv.
Skulle ni behöva hjälp med att upprätta ett testamente med denna specifika klausul är ni välkomna att kontakta våra familjejurister här.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.
Med vänlig hälsning,
Valentina Challma
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.