Jag undrar om man kan underlåta att ta hänsyn till ett testamente vid bouppteckning. I det här fallet fanns ett testamente i den avlidnes dator, ej undertecknat eller bevittnat, samt ett utskrivet, äldre testamente som enbart var underskrivet och ej bevittnat. Ändringar hade gjorts för hand i detta, genom överstrykningar och tillägg. Vad jag förstått måste släktingarna klandra testamentet vid en domstol om det ska bli ogiltigt. Vid bouppteckningen har man dock helt struntat i testamentena. Vad är rätt?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Hur upprättar man ett giltigt testamente?
Frågor om arv och testamente regleras i ärvdabalken. För att ett testamente ska vara giltigt måste det uppfylla vissa formkrav. Dessa formkrav är följande:
(För dessa krav, se ärvdabalken 10 kap 1 §). Om ett testamente inte uppfyller samtliga krav så är testamentet ogiltigt (ärvdabalken 13 kap 1 §).
Om en arvinge vill göra gällande att ett avtal är ogiltigt så måste denne väcka talan om detta (ärvdabalken 13 kap 5 §). Detta ska dock inte förstås som att arvingen måste väcka talan för att ett testamente ska bli ogiltigt. Det betyder bara att en arvinge kan göra gällande att ett testamente som hanteras som om det vore giltigt i själva verket är ogiltigt.
Vad gäller i ditt fall?
Ett giltigt testamente ska beaktas vid bodelningen. De testamenten du nämner är dock inte giltiga. Det första testamentet är varken undertecknat eller bevittnat. Det andra testamentet är förvisso underskrivet men inte bevittnat. Formkraven är alltså inte uppfyllda och det spelar då ingen roll ifall ni släktingar väckt talan om ogiltighet eller inte. Det är därmed korrekt att bortse från testamentena.
Jag hoppas det var svar på din fråga. Hos Familjens Jurist kan du läsa mer om testamente där du även kan boka tid för juridisk rådgivning via telefon. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.