Hej,
Min mor är änka efter min far. Hon äger ett fritidshus, som hon vill ge i gåva till mig (förskott av arv). Jag har en bror, helbror. Min bror vill inte ha fritidshuset. Min mor vill samtidigt ge ersättning i form av likvida medel motsvarande värdet på fritidshuset i gåva till min bror, för att det ska bli rättvist. Fritidshuset är dock värderat till ett högre värde än vad hon har i likvida medel. Min bror vill nu att jag ska betala mellanskillnaden mellan fritidshusets värde och det han kan få av min mor. Måste jag kompensera/betala mellanskillnaden till min bror idag? Om inte, hur kan regleras det på annat sätt?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Inledande information
Först och främst kan det konstateras att du inte har någon skyldighet att kompensera din bror innan din mors död. Det är först vid arvskiftet som frågor kring förskott på arv och förstärkt laglott aktualiseras. Innan dess har din mor rätt att ge gåvor som hon vill, utan konsekvenser för gåvotagaren.
Om förskott på arv och förstärkt laglott
Förskott på arv regleras i ärvdabalken 6 kap. Gåvor som den avlidne föräldern har gett sina barn under sin livstid ska ses som ett förskott på arv, om inte annat har föreskrivits eller med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett, ärvdabalken 6 kap. 1 §. Att en gåva utgör ett förskott på arv har betydelse innebär att gåvans värde ska läggas till i kvarlåtenskapens värde vid beräkningen av arvs- och testamentslotter, ärvdabalken 6 kap. 5 §. I praktiken innebär det att barnet som fått gåvan har rätt till en mindre del av förälderns arv (eller inget arv alls), till fördel för de övriga arvingarna. Barnet som har fått gåvan blir dock inte återbäringsskyldig, ärvdabalken 6 kap. 4 §.
Förstärkt laglottsskydd regleras i ärvdabalken 7 kap. 4 §. Bestämmelsen har betydelse när en arvlåtare har givit någon en gåva i ett syfte som är att jämställa med testamente. Tillämpas förstärkt laglottsskydd så innebär det att gåvan räknas in i kvarlåtenskapen vid beräkningen av arvingarnas laglotter. Skillnaden mot förskott på arv är att det förstärkta laglottsskyddet innebär att barnet som har fått gåvan kan bli återbäringsskyldig.
Möjlighet att upprätta skuldebrev
Om ni vill kan ni välja att reglera det på sättet som du beskriver. Det vill säga att din mor betalar likvida medel till din bror och du kompenserar bristen. Om du inte vill eller har möjlighet att kompensera din bror på en gång kan ni upprätta ett skuldebrev. Regler rörande skuldebrev finns i skuldebrevslagen. Ett skuldebrev är ett skriftligt avtal om en skuld mellan två parter. I skuldebrevet ska det framgå vilket belopp skulden uppgår till, vilka parterna är samt när och hur skulden ska bli återbetald. Skuldebrevet bör undertecknas av parterna och ur bevissynpunkt kan det vara bra att det bevittnas.
Er situation
Som svar på din fråga finns det alltså ingen skyldighet att ersätta din bror med en gång endast på den grund att din mor ger dig en gåva. Gåvan får främst betydelse mellan dig och din bror vid arvskiftet efter er mor. Vill ni reglera det på sättet som du beskriver kan du och din bror upprätta ett skuldebrev rörande mellanskillnaden. Om din mor vill överlåta fritidshuset genom gåva behöver hon dessutom upprätta ett gåvobrev. Jag rekommenderat att hon även upprättar ett gåvobrev rörande gåvan till din bror. På det sättet kan hon i båda gåvobrevet föreskriva om hon vill att gåvorna ska utgöra förskott på arv eller inte. Detta kan vara bra för att gåvorna inte ska bedömas olika vid ett framtida arvskifte.
Vid upprättande av handlingar såsom gåvobrev och skuldebrev är det av stor vikt att de blir korrekt utformade för att de ska vara giltiga samt för att undvika oklarheter och konflikter i framtiden. Vill ni ha hjälp med att upprätta giltiga gåvobrev och/eller ett skuldebrev rekommenderar jag att ni kontaktar en jurist hos Familjens Jurist. På Familjens Jurists hemsida finns det även möjlighet att enkelt upprätta ett skuldebrev online till ett fast pris.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.