Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Rätt att bo kvar i huset när det finns särkullbarn

Vad är det som gäller egentligen när det handlar om särkullbarn och arv?
Vi är hälftenägare till vårt hus. Vi har varit till en jurist och har skrivit ett inbördes testamente med önskemål att den efterlevande ska sitta i orubbat bo på tills den efterlevande dör. Hon påpekade att detta inte är juridiskt bindande.
Nu har vi i en tidning läst följande svar från en annan jurist:
"Om makarna skulle ha skrivit ett inbördes testamente där den som överlever den andra ärver gemensamma huset med fri förfoganderätt blir utfallet lite annorlunda. Då ärver barnen till den först avlidne maken allt utom den avlidnes andel av fastigheten, vilken istället går till den efterlevande maken. Och vid den efterlevandes makens död ärver dennes barn allt utom den först avlidne makens andel av huset. Den först avlidne makens andel av huset ärver den först avlidne makens barn i efterhand istället. Den först avlidne makens barn har alltså en efterarvsrätt i husandelen." Är hon helt ute och cyklar? Eller?

Rådgivarens svar

2020-11-22

Hej, och stort tack för att ni vänder er till oss på Fråga Juristen!

Arv när det finns särkullbarn
När den som avlidit var gift så går kvarlåtenskapen som huvudregel till den efterlevande maken, 3:1 ÄB. Med kvarlåtenskap menas såväl giftorättsgods som enskild egendom. Gemensamma barn får därför ut sitt arv först efter att båda makarna avlidit, så kallat efterarv. För särkullbarn gäller ett undantag, de har rätt att få ut sin arvslott direkt vid första makens död, 3:1 ÄB. Särkullbarn kan dock avstå sin arvslott till förmån för den efterlevande maken, 3:9 ÄB. Vid avstående har särkullbarnen istället rätt att ta del av den efterlevande makens kvarlåtenskap när denne dör, på samma sätt som gäller för gemensamma barn.

Beräkning av efterarv
Huvudregeln för efterarv är hälftendelning. Detta innebär att när den efterlevande maken avlider så delas hela dennes kvarlåtenskap i två, där den ena halvan går till den först avlidnas arvingar och den andra halvan till den senare avlidnas arvingar, 3:2 ÄB. I vissa fall delas kvarlåtenskapen upp annorlunda mellan de två makarnas arvingar på grund av enskild egendom.

Den legala arvsordningen kan påverkas, men laglotten kan inte testamenteras bort
Genom testamente kan man frångå den legala arvsordningen och helt styra vem som ärver ens kvarlåtenskap. Undantaget är bröstarvingars laglott som aldrig kan testamenteras bort, 7:3 ÄB. Laglotten utgör hälften av arvslotten och fördelas lika mellan bröstarvingarna, 7:1 ÄB.

Er situation
Som framgått ovan så har särkullbarn alltid rätt att få ut sitt arv direkt efter den först avlidnes bortgång. Det juristen i tidningen skriver om är troligtvis situationen som uppstår om särkullbarnen går med på att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken. Då har dessa rätt att ta del av efterarvet istället, dvs. den först avlidnes andel i den efterlevandes kvarlåtenskap.

Precis som juristen som ni har träffat påpekade så är inte ett förordnande om att den efterlevande ska sitta i orubbat bo juridiskt bindande. Bara om det finns tillräckliga tillgångar utöver huset för att täcka särkullbarnens rätt till laglott kan den efterlevande med säkerhet bo kvar i huset, och det förutsätter dessutom att ni testamenterar allt utom barnens laglott till varann. Det ni kan göra för att förmå era barn att avstå arv till förmån för den efterlevande maken är att villkora arvet på så sätt att de får ut hela sin arvslott efter bådas bortgång om de kan tänka sig att avstå arvet till förmån för den efterlevande, men annars endast får ut sin laglott.

Om ni vill ha hjälp med att omformulera ert testamente kan ni vända er till Familjens Jurist. Antingen kan ni prata med en jurist på något av deras kontor eller använda deras prisvärda onlinetjänst. Jag hoppas ni fått svar på er fråga! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.