Hej
Jag är sambo men vi har avtalat bort sambolagen. Min sambo har ensam betalat för den lägenhet vi bor i sedan 6 år och jag måste flytta inom 3 månader om han skulle avlida före mig eftersom han har tre barn sedan tidigare. Detta gör att jag har svårt att fullt ut känna mig hemma i bostaden vilket skapar en oro hos mig.
Vad råder du oss att göra?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller och vilka olika alternativ som finns.
Du skriver att ni har avtalat bort Sambolagen, och jag tolkar det som att ni har avtalat om att bodelning inte ska ske eller att den gemensamma bostaden inte ska utgöra samboegendom enligt 9 § Sambolagen.
Allmänt om rätt till bostaden vid sambos dödsfall
Den gemensamma bostaden för sambor utgör samboegendom om bostaden har förvärvats för gemensam användning. Om den ena sambon avlider kan då den efterlevande sambon kräva bodelning där bostaden ingår. Om denna möjlighet har avtalats bort, går det dock inte.
Enligt 22 § Sambolagen kan den efterlevande sambon vid ett dödsfall ha rätt att ta över den gemensamma bostaden om det är en hyresrätt eller bostadsrätt som inte utgör samboegendom. Denna övertaganderätt kan inte avtalas bort, så ett avtal hindrar inte detta. Om samborna inte har barn tillsammans krävs dock synnerliga skäl för att den andra ska kunna ta över bostaden, vilket gör att det kan bli svårt.
Alternativ i din situation
Det finns flera möjliga alternativ i din situation. Din enda möjlighet att i nuläget ta över bostaden om din sambo avlider är att efter hans dödsfall framställa ett anspråk mot dödsboet om att få ta över bostaden enligt 22 § Sambolagen. Du måste då bevisa att du har synnerliga skäl för detta. Om du får överta bostaden på detta sätt, måste du dessutom ersätta din sambos arvingar för värdet av bostaden.
Om du vill ha möjligheten att begära en bodelning där bostaden ingår, är mitt råd att ni skriver ett nytt avtal där ni upphäver eller ändrar det tidigare avtalet. Ni kan få hjälp av Familjens Jurist med att skriva ett samboavtal. Antingen bokar ni in ett möte eller så kan ni välja att upprätta ett nytt samboavtal online till fast pris.
Ett annat alternativ är att din sambo upprättar ett testamente där bostaden testamenteras till dig. Om bostaden är en hyresrätt krävs dock hyresvärdens samtycke för att bostaden ska kunna överlåtas via testamente. Då din sambo har barn kan han bara testamentera hälften av sin totala kvarlåtenskap, eftersom den andra hälften utgör barnens laglott. Familjens Jurist kan hjälpa er med att upprätta ett testamente. Även här kan ni välja att boka in ett möte eller att skriva ett testamente online.
Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.