Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Reglera skuld genom äktenskapsförord och skuldebrev

Hej,
Min man och hans bror har gemensamt fått en fastighet som snart ska delas. De har fått fastigheten som enskild gåva. På hans halva av tomten ska befintligt förråd på fastigheten byggas om av oss från förråd till fritidshus (dvs omfattande) av våra gemensamma pengar. För mig känns det lite knepigt att sätta in pengar (ev lånade) i en fastighet som jag inte äger och med andra ord inte kommer kunna få ta del av värdeökningen i vid ev försäljning. Vi har endast gemensamma barn, vilka en dag kommer ärva detta, dock tänker jag om vi skulle separera. Kan man som gifta reglera detta?

Rådgivarens svar

2020-01-27

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Skuldebrev 
Ett skuldebrev kan upprättas när en person har en skuld till en annan. Skuldebrevet fungerar som ett bevis på att det finns en skuld och att den som innehar skulden har rätt att få betalt. I ditt fall kan man upprätta ett skuldebrev avseende de pengar som du lägger in i ombyggnationen, enligt skuldebrevet är din make då skyldig dig dom pengarna. I skuldebrevet kan man ta med ett villkor på att betalning får ske vid försäljning eller när du begär betalning. Det finns inget krav på att ett skuldebrev ska vara skriftligt men jag rekommenderar starkt att, om ni väljer att ha ett skuldebrev, det ska vara skriftligt och undertecknat av er båda.

Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar i vilket makarna kan avtala om att viss egendom ska vara enskild egendom eller giftorättsgods. Enskild egendom är egendom som är ena makens egna och som inte ingår i en bodelning mellan makarna. Giftorättsgods är egendom som är makarnas gemensamma och som ingår i en bodelning. Huvudregeln är att all egendom är giftorättsgods. Egendom som är giftorättsgods kan dock göras till enskild egendom genom ett äktenskapsförord. Gåvor som getts till ena maken, av annan än den andra maken, kan också utgöra enskild egendom om detta är föreskrivet i gåvobrevet. Ett äktenskapsförord ska vara skriftligt, daterad och undertecknat av båda makarna enligt 7 kap. 3 § andra stycket äktenskapsbalken. Äktenskapsförordet ska sedan registreras hos Skatteverket. 

Sammanfattning 
Ett äktenskapsförord är alltid bra att ha som gifta eftersom ni i förväg kan reglera hur ni vill fördela er egendom vid en eventuell bodelning. Angående pengar/lånet du kommer att bidra med i renoveringen kommer äktenskapsförord att bli aktuellt först då ni skulle göra en bodelning mellan er. Detta innebär att du inte kommer att kunna begära tillbaka pengarna utan att en bodelning aktualiseras. Av den anledning rekommenderar jag att även skriva ett skuldebrev och tillhörande avtal mellan er. I skuldebrevet kan ni reglera att du har lagt in pengar i renoveringen och att din make då blir skyldig dig dom i de fall du skulle vilja ha tillbaka dem. Ett skuldebrev blir nödvändigt eftersom du inte har någon ägarandel i huset dvs. ingen säkerhet för att få dina pengar åter. I det tillhörande avtalet kan ni närmare bestämma villkoren kring betalningen. Det viktiga är att ni är överens och att du känner dig säker i det hela.
Det stämmer att ert gemensamma barn ärver er båda. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om ni vill ha hjälp att upprätta ett äktenskapsförord eller skuldebrev har Familjens Jurist en online tjänst där man kan upprätta avtal till ett fast pris, se här/här. Du kan t ex boka in en telefonrådgivning till ett fast pris vilket innebär att du och juristen diskuterar igenom din situation och att juristen sedan hjälper dig att upprätta ett de dokument som du behöver. 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.