Jag och min sambo ska köpa en ny bil. Hur gör vi för att juridiskt äga den tillsammans? Det är ju bara en som kan stå som ägare. Vi vill dessutom ärva den av varandra.
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.
Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt rörande samägande av egendom, för att sedan kommentera er situation och avsluta med en rekommendation om hur ni kan gå vidare.
Samägande trots endast en registrerad ägare
Man skiljer mellan öppen och dold samäganderätt. Öppen samäganderätt innebär att ägare framträder utåt som ägare till egendomen, exempelvis genom registrering som bilens ägare. Dold samäganderätt innebär att man äger egendom men inte framträder utåt som ägare.
Dold samäganderätt
Dold samäganderätt är inte reglerat i lag utan har utvecklats genom rättspraxis. För att en dold samäganderätt ska anses föreligga ska tre kriterier vara uppfyllda:
1. Egendomen har förvärvats för gemensamt bruk,
2. den som inte är registrerad ägare ska ha bidragit ekonomiskt till förvärvet, och
3. det fanns en uttrycklig eller åtminstone underförstådd överenskommelse om ägandet ska vara gemensamt.
Vid bedömningen av om det föreligger en dold samäganderätt tar man också hänsyn till de förhållanden som förelegat vid tidpunkten för köpet av egendomen. Om kriterierna 1 och 2 är uppfyllda så presumeras det att dold samäganderätt föreligger. Om den registrerade ägaren till bilen kan bevisa att det inte föreligger en dold samäganderätt så bryts presumtionen. Det kan exempelvis göras genom att den registrerade ägaren bevisar att hen fått bilen i gåva eller att det ekonomiska bidrag andra delägare tillskjutit är en sorts hyresbetalning för att de ska få använda bilen.
Egendom med flera ägare
Lag (1904:48 s.1) om samäganderätt (samägandelagen) innehåller regler för då två eller flera personer äger egendom tillsammans. Personerna är då delägare av egendomen och äger lika stor del av egendomen om inget annat kan bevisas enligt 1 § samägandelagen.
Enligt 2 § samägandelagen är huvudregeln att åtgärder som rör den samägda egendomen som helhet kräver samtliga delägares samtycke. Motsatsvis säger 2 § samägandelagen att en delägare inte behöver övriga delägares samtycke för beslut som rör enbart dennes del av egendomen, alltså inte egendomen som helhet. Delägaren bestämmer därmed fritt över sin egen del av egendomen och kan exempelvis förfoga över den i ett testamente.
Samägandeavtal
Samägandelagen är en dispositiv lag. Det innebär att den viker för sådant som delägarna har avtalat om rörande egendomen, exempelvis hur samägandet ska upplösas. Finns det inget sådant avtal gäller dock samägandelagen.
Din situation & rekommendation
En bil kan precis som du säger endast ha en registrerad ägare men det kan som visat finnas fler ägare genom en dold samäganderätt. Samägandet behöver inte vara avtalat utan kan som ovan visat föreligga ändå vilket innebär att ni juridisk äger bilen tillsammans oavsett.
Min rekommendation är dock att du och din sambo upprättar ett samägandeavtal rörande bilen. Även om ni i dagsläget är överens om hur bilen ska fördelas om samägandet upphör kan ett samägandeavtal effektivt motverka eventuella framtida missförstånd och kostsamma tvister. Familjens Jurist är behjälpliga att upprätta samäganderättsavtal om ett sådant skulle verka intressant.
För att ni ska ärva bilen av varandra krävs det att ni upprättar ett testamente var där ni testamenterar er respektive del av bilen till den efterlevande av er då sambor inte ärver varandra. Om ni vill ha hjälp att upprätta ett testamente kan ni använda er av Familjens Jurists onlinetjänst till fast pris eller boka ett möte för att upprätta ett testamente hos Familjens Jurist om det skulle behövas.
Om ni skulle vilja ha vidare rådgivning i erat ärende kan ni boka en telefontid hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.