Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Sambor eller äktenskap?

Jag har nyligen blivit sambo där man sambo hade detta hus med inredning/möbler innan jag flyttade dit, jag har fört dit enstaka saker. Han har inga barn men jag har vuxna söner. Huset han har är det lån på så han äger ju inte det/ är väl banken som gör det. Vad bör man tänka på och skriva om? Vet man hellre borde gifta sig, men i nuläget? Dessutom har jag en livförsäkring, ja genom facket som är till och med jag blir 65 år, är 62 nu, ska jag låta han få den i första hand, eller mina barn? Tänkte på det om jag avlider nu och han får cirka 400 000 kr, och om han dör före 65, då blir det arv och hans bror, respektive syskonbarn får de pengarna då. Är det bättre att vi upprättar någon gemensam livförsäkring, ja t ex för begravningskostnader, för att klara sig bra efter om någon av oss avlider, eller hur ska man göra? Kan man teckna livförsäkring efter 65 år eller vad har ni för förslag man ska göra efter pension och någon av oss avlider och man ska klara sig med den pension man får då. Är tacksam för alla bra råd etc, vet ju att man inte kan ärva varandra om man inte är gift och om man gör det och jag inte vill att han ska ärva mig helt blir det väl äktenskapsförord eller dylikt?

Rådgivarens svar

2018-02-15

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor! Nedan kommer en redogörelse på vad som gäller och förslag på hur ni kan gå vidare i er situation.

Sambor

Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen har förvärvats för gemensam användning (3§ sambolagen). I ditt fall innebär det att huset som ni bor i inte är samboegendom, eftersom din sambo ägde det innan du flyttade in. Likaså gäller de möbler han har haft sen tidigare. De saker som du har fört dit, som du har ägt tidigare, är inte heller samboegendom, utan din enskilda egendom.

Om ni skulle flytta isär eller om en av er skulle avlida, ska en bodelning göras om någon av er begär det (8§ sambolagen). I bodelningen ska samboegendomen ingå. I en bodelning kommer alltså inte huset och de möbler som ni haft sedan tidigare att ingå, eftersom det inte är samboegendom. Ni behåller då era respektive saker. Endast det som ni köpt gemensamt eller bohag som har införskaffats i syfte att ni ska ha det tillsammans (oavsett vem av er som har betalat) kommer ingå i bodelningen. Skulle din sambo avlida först skulle det alltså innebära att du inte får huset, varken i en bodelning eller som arv, eftersom sambor inte ärver varandra.

Sambor kan avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Ett sådant samboavtal ska upprättas skriftligen och undertecknas av er båda (9§ sambolagen). I ett samboavtal kan ni dock inte avtala om att det som är er enskilda egendom (t.ex. huset) ska ingå i en bodelning. Om din sambo vill ge dig en andel av huset, sälja en del av huset till dig, eller vill att du ska ärva huset efter hans bortgång måste han upprätta ett gåvobrev, köpeavtal eller ett testamente.

Äktenskap

Om och när ni vill gifta er är självklart något ni beslutar om själva. Den stora skillnaden vid ett äktenskap är dels att ni ärver varandra, dels att ni delar lika på allt giftorättsgods vid en bodelning om ni skulle skiljas eller om någon av er avlider. Om ni inte skriver något äktenskapsförord där ni avtalar om att t.ex. huset ska vara din mans enskilda egendom, så räknas huset som giftorättsgods och du har rätt till halva huset vid en bodelning.

Om ni är gifta och din man avlider först ärver du allting eftersom han inte har några barn. Skulle du avlida först kommer dock dina söner att ärva dig eftersom de är särkullbarn i ert äktenskap, om de inte väljer att avstå från sitt arv till förmån för din man, och istället väljer att ta ut sitt arv först efter att han också avlider (3 kap 1§ ärvdabalken).

Livförsäkring

Vem som ska vara förmånstagare på din försäkring om du avlider bestämmer du själv. Du kan välja att ha en eller flera förmånstagare. Väljer du att din sambo ska vara förmånstagare så stämmer det att de pengarna sedan kommer ärvas av hans arvingar efter hans död. Väljer du ingen alls kommer försäkringsbeloppet att betalas ut till ditt dödsbo och således ärvas enligt normal turordning, dvs. dina söner kommer få dela på beloppet. Det går inte att ha en gemensam livförsäkring, utan vill ni skydda varandra ifall någon av er avlider så får ni ha varandra som förmånstagare på era respektive livförsäkringar. Huruvida det finns försäkringsbolag som erbjuder livförsäkringar till personer över 65 år vet jag inte, för att få veta det får du kontakta respektive försäkringsbolag.

Testamente

Det enklaste sättet att bestämma vem som ska få vad efter att du avlider är att skriva ett testamente. Ett testamente är alltid bra att ha, oavsett om ni är sambor eller gifta. Om du vill att din sambo/man ska ärva dig så bör du skriva ett testamente eftersom han inte kommer ärva dig annars. På grund av att du har två söner som han inte är far till så kommer dina söner ärva dig, oavsett om ni är gifta eller inte.

Sammanfattning

Kort sagt kommer dina söner att ärva dig så som läget ser ut nu. Detta gäller även om du och din sambo gifter er eller inte. Vill du att din sambo ska ärva dig måste du skriva ett testamente. Du kan också välja att göra din sambo till förmånstagare på din livförsäkring för att han ska skyddas ekonomiskt ifall du avlider.

Jag rekommenderar att du upprättar ett testamente. Vill du ha hjälp med detta är du välkommen att boka en tid med en av våra duktiga jurister på Familjens jurist. Det kan du göra här: https://juridiktillalla.se/vara-tjanster

Ni kan också få hjälp med att utreda er juridiska situation via ett telefonsamtal med en jurist, boka då Livsbesiktning på https://juridiktillalla.se/vara-tjanster

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.