Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Skydda sig som sambo och vara medlåntagare

Min sambo vill att jag blir medsökande för ett lån till en lägenhet som han köpte i sitt namn för flera år sedan. Vi har bott tillsammans 4,6 år, men jag vill inte riskera något och jag är lite orolig. Jag vill veta vad kan hända med mig om han lämna mig eller någon av oss dör. Han har en 21 år gammal dotter som bor i en annan lägenhet. Ska jag fortsätta betala hans skuld för lägenhet som är hans? Hur kan jag skydda mig och kan jag skydda mig på något sätt om jag är medsökande för lånet av banken? Tack för svar.

Rådgivarens svar

2022-12-17

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om hur du kan skydda dig i ditt samboförhållande samt om att stå som medlåntagare. Jag kommer att gå igenom relevanta bestämmelser, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

När ett samboförhållande upphör eller när ena sambon dör

Bodelning mellan sambor sker på begäran av en av samborna. En sådan begäran ska ske senast ett år från att samboförhållandet upplöstes. I bodelningen ingår sambornas samboegendom (8 § sambolagen (samboL)). Samboegendom består av sambornas gemensamma bostad och bohag som har förvärvats för gemensamt bruk (3 § samboL). Undantag finns i 4 och 9 §§ samboL.

Från samboegendomen får sambon avräkna vissa skulder (13 § samboL). Det som är kvar efter avräkningen av skulderna slås samman med den andra sambons samboegendom och delas sedan lika (14 § samboL). Efter andelsberäkningen sker lottläggningen. Detta innebär att samboegendomen fördelas mellan sambornas lotter. Samborna kan komma överens om vem som ska få vilken egendom. Det finns även möjlighet för den sambo som bäst behöver den gemensamma bostaden att få denna i avräkning på sin lott. Om värdet är ringa kan övertaget ske utan avräkning. Övertagandet måste vara skäligt (16 § samboL). Utgör bostaden inte samboegendom finns det en liknande regel i 22 § SamboL om övertagande. Den sambo som får mer på sin lott än vad denne har rätt till kan kompensera den andra sambon med annan samboegendom eller pengar (17 § samboL).

Sambor ärver inte varandra. Däremot kan den efterlevande sambon begära att bodelning ska ske (8 § samboL). Det är även möjligt att sambor upprättar ett testamente.

Medlåntagaravtal

En medlåntagare står på lånet tillsammans med låntagaren och är solidariskt ansvarig för att lånet ska betalas tillbaka till banken. Om låntagaren inte kan betala räntor och amorteringar för lånet kan medlåntagaren bli ansvarig gentemot banken och krävas på betalning för lånet. Genom att upprätta ett medlåntagaravtal kan medlåntagaren skydda sig. Avtalet kan regler vad som ska ske om medlåntagaren behöver betala hela eller delar av lånet till banken. Således fastställer avtalet en regressrätt, vilket innebär en rätt att kräva låntagaren att betala tillbaka det medlåntagaren betalat. Det går att läsa mer om medlåntagaravtal på Familjens Jurists hemsida.

Din situation

Utifrån det du har angett i frågan kan jag inte avgöra om lägenheten utgör samboegendom eller inte. Om det är er gemensamma bostad och den förvärvats för gemensamt bruk utgör den samboegendom, om inget av undantagen är tillämpliga. Upphör samboförhållandet eller dör någon av er kan den ena sambon begära om bodelning. I bodelningen finns det bland annat möjlighet att överta den gemensamma bostaden, både om den utgör samboegendom eller inte. Dock måste kriterierna vara uppfyllda. Sambor ärver inte varandra men ni kan upprätta ett testamente som ger er arvsrätt.

Om du står som medlåntagare till lånet rekommenderar jag att ni upprättar ett medlåntagaravtal så att du kan kräva din sambo på eventuella pengar du behöver betala till banken. Om bostaden inte utgör samboegendom och den endast står på din sambo kan det kännas orättvist att du betalar hans lån. En möjlighet är att ni då upprättar ett skuldebrev så han blir skyldig att betala tillbaka dig eller så kan du få en andel av lägenheten.

Sammanfattning och rekommendation

Du kan skydda dig på olika sätt, exempelvis genom att upprätta ett testamente och medlåntagaravtal.

Om du vill få mer ingående rådgivning rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.