Hej.
Jag har tänkt att låna ut pengar till en vän och vi har kommit överens om att skriva ett skuldebrev på det. Tanken är att personen ska betala en viss summa varje månad men att lånet i sin helhet ska vara löst inom ett års tid.
Den summan som hen betalar varje månad gör inte att skulden är avbetalad på ett års tid utan skulle det betalas i den takten kommer det att ta ca tre år.
Min fråga är därför om det är möjligt att lägga upp skuldebrevet att personen betalar X kronor varje månad med Y ränta. Men att lånet i sin helhet ska vara betalat senast det överenskomna datumet genom att personen senast då betalar av hela lånet.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Skuldebrev regleras i skuldebrevslagen. Nedan kommer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga!
Allmänt om skuldebrev
Ett skuldebrev fungerar som ett skriftligt bevis som talar om hur de utlånade pengarna ska betalas tillbaka. Exempelvis kan det förtydliga hur mycket som ska betalas, hur ofta och om det finns en eventuell ränta.
Det finns två sorters skuldebrev, så kallade löpande skuldebrev och enkla skuldebrev. Ett enkelt skuldebrev fungerar som ett bevis eller ett kvitto på att det finns en skuldrelation mellan två parter, men brevet i sig har inget självständigt värde och den på brevet angivna betalningsmottagaren är som utgångspunkt den som har rätt till betalningen. Ett löpande skuldebrev har däremot ett värde i sig självt, och kan köpas och säljas vidare. På din beskrivning låter det som att ni ska utfärda ett enkelt skuldebrev, så det är detta jag kommer att utgå från nedan. Om så inte är fallet får du gärna ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Hur betalning ska ske
Den som skapar skuldebrevet bestämmer hur och när skulden ska betalas. Det finns alltså en ganska stor frihet för den som upprättar ett skuldebrev att styra över innehållet.
Utgångspunkten enligt skuldebrevslagen är att gäldenären (den som lånat pengar) ska betala när borgenären (den som lånat ut pengarna) begär betalning. Gäldenären kan dock göra delbetalningar fram tills dess och anteckna detta på skuldebrevet. Det är också möjligt att ange att vid ett visst datum ska hela skulden vara betald, eller att skulden ska delbetalas med en viss summa åt gången. Om skuldebrevet innehåller en avbetalningsplan så ska den gälla. Den som skapar skuldebrevet bestämmer också betalningssätt.
Sammanfattning och råd
På din fråga förstår jag det som att du undrar kring möjligheten att, i ett enkelt skuldebrev, både ha en avbetalningsplan och ett förfallodatum för en skuld. Utgångspunkten är alltså att en skuld kan betalas när som helst av gäldenären (även genom delbetalning), men att skulden ska bli betald när borgenären begär det. Om man upprättat en avbetalningsplan ska den dock gälla, med det slutdatum som anges. Med tanke på hur stor avtalsfrihet det finns när det kommer till skuldebrev så ser jag alltså inget hinder för detta. Det viktigaste är att detta framgår tydligt av skuldebrevet. Det finns också andra lösningar som skulle fungera i denna situation som jag ser det, men det är svårt att bedöma utan att ha samtliga omständigheter framför sig. Om du känner dig fortsatt osäker på hur ni ska utforma skuldebrevet på bästa sätt så skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en jurist, som kan göra en bedömning utifrån omständigheterna i just er situation och se vad som blir den bästa lösningen.
Genom att följa denna länk kan du komma i kontakt med Familjens Jurist, där det finns möjlighetet att boka ett personligt möte vid ett kontor nära dig, eller få hjälp med att upprätta ett skuldebrev över telefon eller online. Jag önskar dig lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.