Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vad är skillnaden mellan en framtidsfullmakt och god man?

Hej Jag och min bror är på väg att börja hjälpa vår mamma med räkningar mm. (Det är även en önskan från henne) Vi har fått höra via bank att man vänder sig till överförmyndarnämnden och gör en ansökan. Antingen som god man eller överförmyndare. Vi har beställt alla papper för en ansökan och även bokat läkartid som verkar vara ett krav. Fick sen höra av en bekant att de varit hos er med sin pappa och gjort en generalfullmakt som övergår när de vill i en framtidsfullmakt för att ha tillgång till att göra dennes bankärenden mm. Vilket är det som gäller? Vad är skillnaden med att fixa det hos er eller göra en ansökan via överförmyndarnämnden?

Rådgivarens svar

2022-11-13

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om framtidsfullmakter. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om framtidsfullmakter, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmänt om framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som kan upprättas som ett alternativ för god man eller förvaltare. Framtidsfullmakten ger en fysisk person (fullmakttagaren) behörigheten att företräda fullmaktsgivaren (fullmaktsgivaren är den som fullmakten gäller). Framtidsfullmakten träder i kraft när fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser på grund av exempelvis sjukdom eller försvagat hälsotillstånd, se 1§ lagen om framtidsfullmakter. Syftet med framtidsfullmakten är att du själv i god tid utser vem som ska hjälpa dig. Då brukar det således inte behövas en god man eller förvaltare i framtiden.

För att en framtidsfullmakt ska anses vara giltig krävs följande:

1.     att den är skriftlig

2.    Att den som skriver under dokumentet ska i närvaro av två vittnen skriva under eller intyga att man har skrivit under.

3.     Vittnena ska i sin tur ha kännedom om att det är en framtidsfullmakt och bekräfta handlingen med sina underskrifter.

 

Skillnad mellan framtidsfullmakt och god man

Om man inte kan ta hand som sig själv och sin ekonomi. Om det exempelvis är svårt att betala räkningar kan överförmyndaren i kommunen man bor utse en god man för att få stöd och hjälp i dessa områden. Skillnaden mellan god man och framtidsfullmakt är att en framtidsfullmakt upprättas när man fortfarande kan ta hand som sina egna angelägenhete och en god man utses när man inte längre kan göra det. I det sistnnämna fallet kan man inte förutbestämma vem som ska företärda en på samma sätt.

En annan skillnad är att för att ordna en god man krävs det en ansökan till tingsrätt och ansöka hos överförmyndarnämnden, det kan där med bli en längre process än att upprättta en framtidsfullmakt. Det kan därmed vara enklare att upprätta en framtidsfullmakt om den möjligheten fortfarande finns.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Om din mamma fortfarande är i sina sinnes fulla bruk och vill utse att någon eller några av er i familjen ska hjälpa henne med räkningar och annat, kan ett bra alternativ vara att upprätta en framtidsfullmakt. Då kommer den träda i kraft när hjälpen väl behövs. Om det är så att din mamma behöver hjälp nu, ifall hon inte är i sina sinnes fulla bruk behövs det såldes en ansökan om en god man.

Rekommendation

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Om ni tycker att en framtidsfullmakt låter som ett bra alternativ i er situation rekommenderar jag er att upprätta en framtidsfullmakt hos familjens jurist. Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten!

Tack för din fråga!

Vanessa Butler Olsson
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.