Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vad behöver vi göra när föräldern förlorar sin rättshandlingsförmåga?

Min far på dryga 90 år har blivit diagnostiserad med cancer, i övrigt är han fullt kry och klar i knoppen. I dagarna planerar jag att kontakta banken för att få till en fullmakt så att jag kan börja att sköta hans ekonomi. Med risk för att han försämras hastigt planerar vi också en framtidsfullmakt. Är det något annat vi bör tänka på?

Rådgivarens svar

2021-01-15

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Först gör jag en allmän redogörelse av rättsläget och sedan följer en tillämpning i ditt fall. 

Fullmakt

En fullmakt innebär att någon ges behörighet att vidta vissa rättshandlingar för en annans räkning. En fullmakt kan vara begränsad och inskränkt till att avse en enda rättshandling. Fullmakter kan även vara obegränsade och därmed avse alla åtgärder som personen själv får göra. Obegränsade fullmakter brukar kallas för generalfullmakt. 

En fullmäktige får dock inte vidta rättshandlingar som fullmaktsgivaren själv inte får vidta på grund av exempelvis sjukdom. Förlorar fullmaktsgivaren sin förmåga att exempelvis ingå avtal på grund av sin sjukdom, förlorar även fullmäktige förmågan att göra det för fullmaktsgivarens räkning. Med andra ord riskerar en generalfullmakt att förlora sin giltighet när fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut.

För att en fullmakt då ska vara giltig krävs att personen i fråga är vid sina sinnens fulla bruk och är tillräckligt frisk för att förstå innebörden av en fullmakt. 

En framtidsfullmakt kan lösa problemet som en vanlig fullmakt kan orsaka. Den ger fullmäktige rätt att ingå avtal för fullmaktsgivarens räkning, trots att denne förlorat sin egna förmåga att göra det. Det finns dock vissa formkrav när det gäller en framtidsfullmakt.   Den som har fyllt 18 år och har förmåga att ha hand om sina angelägenheter får upprätta en framtidsfullmakt, en framtidsfullmakt ska vara skriftlig, fullmaktsgivaren ska i två vittnens samtidiga närvaro skriva under fullmaktshandlingen eller intyga att han eller hon har skrivit under handlingen. Vittnena ska ha kännedom om att handlingen är en framtidsfullmakt och bekräfta handlingen med sina underskrifter. Av en framtidsfullmakt ska det framgå att det är fråga om en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare,  vilka angelägenheter fullmakten omfattar, och vilka övriga villkor som gäller, 3-7 §§ lagen om framtidsfullmakter.

Tillämpning

I ditt fall om det finns risk att din far försämras snabbt är det givetvis viktigt att skriva en fullmakt ganska omgående. Detta för att er far inte kan ge en fullmakt åt dig om han inte själv förstår vad han gör, dvs. inte är vid sina sinnesfulla bruk. Som du säger är en framtidsfullmakt det som ni behöver, eftersom en vanlig fullmakt förlorar sin giltighet när fullmaktsgivaren förlorar sin förmåga att ingå avtal osv. 

Om ni utfärdar en framtidsfullmakt är det givetvis viktigt att formkraven är uppfyllda, annars är fullmakten inte giltig. Jag kan rekommendera att ni tar hjälp av en jurist, Familjens jurist hjälper er gärna att skriva en korrekt framtidsfullmakt. 

Hoppas du fick svar på din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen om du har ytterligare funderingar eller frågor. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.