Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vad händer med en framtidsfullmakt när fullmaktsgivaren dör?

Min far gick bort och han hade skrivit en framtidsfullmakt till min mor. Det står inte att den upphör vid dödsfall. Nu kommer hon inte åt deras gemensamma konton på banken för att betala räkningar som hör till deras gemensamma fastighet. Vi trodde att en framtidsfullmakt skulle underlätta vid dödsfall. Finns det någon fördel med framtidsfullmakt vid dödsfall?

Rådgivarens svar

2021-02-10

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

För den aktuella frågan är lagen om framtidsfullmakter tillämplig.

Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger till en fysisk person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser, 1 §. Den som har fyllt 18 år och har förmåga att ha hand om sina angelägenheter kan upprätta en framtidsfullmakt.

Fullmakten börjar att gälla när fullmaktsgivaren inte längre kan ha hand om sina angelägenheter. Det är upp till fullmaktshavaren att avgöra när så är fallet, om inte fullmaktsgivaren har skrivit i fullmakten att beslutet ska fattas av en domstol, 9 §.

Fullmaktens giltighet när fullmaktsgivaren dör

Enligt 28 § lag om framtidsfullmakter ska 21 § i avtalslagen tillämpas när fullmaktsgivaren dör. Det innebär att framtidsfullmakten gäller trots dödsfallet, om inte särskilda omständigheter medför att den inte ska gälla. Enligt en dom av Högsta Domstolen innebär särskilda omständigheter endast sådant som har ett starkt samband med fullmaktsgivarens person då denne levde och som förlorar sin mening i och med dödsfallet. Någon närmre beskrivning än detta ges inte. Framtidsfullmakten gäller inte heller vid fullmaktsgivarens död om detta anges i fullmakten.

Under förutsättning att det inte framgår av framtidsfullmakten att den inte ska gälla vid dödsfall, och om det inte finns särskilda skäl mot att den ska gälla vid dödsfall, så har fullmaktshavaren alltså rätt att fortsätta att agera i fullmaktsgivarens ställe även efter dennes död. Detta är en fördel jämfört med en vanlig fullmakt som slutar att gälla när fullmaktsgivaren inte längre kan ha hand om sina angelägenheter.

Din situation

Du skriver att din mor inte kan komma åt ett gemensamt konto efter din fars död trots att hon innehar en framtidsfullmakt. Du skriver att det inte framgår av fullmakten att den inte ska gälla vid dödsfall, och den ska således fortfarande vara giltig, om det inte finns något särskilt skäl som talar för att den inte ska det. Det är därför oklart varför banken nekar din mor tillgång till kontot. Det som skulle kunna vara anledningen till detta är om det inte framgår av framtidsfullmakten att din mor har rätt att ha hand om din fars ekonomi. Det är upp till fullmaktsgivaren att bestämma vilka angelägenheter som fullmakten ska avse och det behöver därför inte vara så att fullmaktshavaren har rätt att agera i alla lägen. Om det framgår av fullmakten att din mor har rätt att vidta ekonomiska åtgärder kan jag inte riktigt svara på varför banken nekar detta. Min rekommendation är därför att ni frågar banken varför de anser att din mor inte har tillgång till kontot trots att fullmakten ska vara giltig. Om ni inte kan lösa problemet ihop med banken kan ni kontakta Familjens Jurist som har stor erfarenhet av framtidsfullmakter och kan hjälpa er i ärendet.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.