Min hustru och jag har upprättat bodelning och äktenskapsförord. Vi har skrivit testamente där vi ärver varandra, hon med full äganderätt och jag med fri äganderätt. Om hon avlider före mig och jag därmed ärver henne, kommer min dotter att efter mig ärva även min hustrus andel i boet?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Testamente med full äganderätt
En testator kan i sitt testamente förordna om att testamentstagaren ska ärva viss egendom med full äganderätt eller fri förfoganderätt (ärvdabalken 12 kap 1 §). Nedan följer en redogörelse för respektive begrepp.
Full äganderätt
Full äganderätt innebär att egendomen ägs helt utan några begränsningar. Testamentstagaren får som ny ägare av den ärvda egendomen sälja, skänka bort och testamentera bort egendomen om denne så vill. Detta betyder också att egendomen som ärvs med full äganderätt kommer ingå i den nye ägarens (dvs testamentstagarens) kvarlåtenskap när denne väl avlider.
Fri förfoganderätt
Fri förfoganderätt innebär att egendomen ägs fritt men endast på vissa angivna villkor, eller med andra ord: endast i begränsad form. Testamentstagaren blir precis som vid full äganderätt ny ägare till den ärvda egendomen. Testamentstagaren får (precis som vid full äganderätt) både sälja och byta bort egendomen, men denne får inte genom gåva skänka bort egendomen eller i testamente skriva att egendomen ska ärvas av någon annan. Det sistnämnda gäller bl.a. när testatorn förordnat om s.k. sekundosuccession. Med andra ord: Om en testator i sitt testamente förordnat om sekundosuccession så innebär det att testamentstagaren ärver egendomen med fri förfoganderätt, vilket betyder att testamentstagaren bl.a. inte får testamentera bort egendomen. Nedan utvecklas vad sekundosuccession innebär.
Sekundosuccession
En testator kan i sitt testamente förordna om sekundosuccession. Sekundosuccession innebär kort sagt en uppskjuten arvsrätt. Det vanligaste är att testatorn i sitt testamente skriver vad som ska hända med egendomen efter testamentstagarens död, t.ex. att den ska ärvas vidare av någon annan.
Exempel. Testator A har i sitt testamente skrivit att testamentstagaren B ska ärva ett hus med fri förfoganderätt och att A:s syster C ska få ärva huset vid händelse av B:s död. B kommer då att få ärva huset först, men denne kommer varken få testamentera eller skänka bort huset till någon annan. När B sedan dör är det C som ärver huset.
Avslutning
Svaret på din fråga är: Det beror på. För att veta vad som gäller måste du kika i testamentet. Står det något om sekundosuccession? Om ja, vem ska ärva din frus egendom ifall du avlider? Huruvida din dotter kommer ärva din frus egendom beror alltså på vad som står i testamentet.
Jag kan därför inte hjälpa dig mer än så, utan för att få svar på vad som gäller i just din situation rekommenderar jag dig att kontakta Familjens Jurist för juridisk rådgivning via telefon. Jag önskar dig stort lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.