Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vad kan jag testamentera och vad händer med mina skulder när jag dör?

Hej
Jag har några frågor angående testamente!
Jag är gift och har två söner. Vi bor i ett hus 50/50 med min fru.
Har en bokval livsförsäkring på 1.750.000 kr. Om jag avlider kan min familj fortsätta bo i huset med frugans skuld helvite av huset.

Fråga 1
Har en dötter med föredetta fru 31 år gammal.
Pratat med henne och hon vill inte ha någån konflikt med sina halva bröder då hon vill inte blanda sig i huset pga att hon har sitt och vill ha bra kontakt med dem.
Jag undrar kan jag skriva testamentet på ett summa pengar istället för tredje del av mitt halva hus?

Fråga 2
Undrar om jag har privata skulder mina vad hände med dem?

Hoppas att ni kan svara på dessa frågor!

Rådgivarens svar

2021-02-05

Stort tack för att du vänder dig till oss med dina frågor! Nedan kommer en redogörelse för relevanta lagrum i Ärvdabalken (ÄB) och svar på dina frågor.

Fråga 1: Om testamente
Av 9:1 ÄB framgår att den som har fyllt 18 år genom testamente får förordna om sin kvarlåtenskap. Testamentet ska följa de formkrav som uppställs i 10 kap. ÄB. Det står alltså testatorn fritt att fördela arvet efter denne själv. Genom ett testamente har man möjlighet att inskränka bröstarvinges arvslott till att endast omfatta hälften, det vill säga laglotten. (se 7:1 ÄB) Förutsatt att din vuxna dotter får ut sin laglott finns det inget som hindrar att du väljer att testamentera endast ett pengabelopp till henne. Oavsett bör du kunna formulera din vilja om att din dotter inte ska få ta del av huset utan endast en pengasumma i ditt testamente. Din vilja ska beaktas vid arvskiftet enligt 11:1 ÄB.

Fråga 2: Om skulder vid dödsfall
Senast tre månader efter att någon dött ska en bouppteckning förrättas. (20:1 ÄB) I den anges den dödes tillgångar och skulder sådana som de var vid dagen för dödsfallet. (20:4 ÄB) Innan ett arvskifte, alltså en fördelning av den avlidnas kvarlåtenskap, äger rum måste en sådan bouppteckning skett och den avlides skulder ha betalats. (23:2 ÄB) Det innebär att när du dör kommer dina privata skulder att nedtecknas och betalas. De tillgångar som återstår efter att skulderna betalas kommer att fördelas mellan dina arvstagare genom ett arvskifte. Skulle dina skulder överstiga dina tillgångar finns inget att fördela mellan arvstagarna och de får inte ut något arv. Eventuella skulder som inte går att betala kommer att avksrivas, och kommer alltså inte att ärvas. Märk även att om du avlider efter din fru, ska en bodelning ska göras innan en eventuell bouppteckning, enligt reglerna i Äktenskapsbalken.

Rekommendation
Familjens Jurist är mycket kunniga inom arvsrätt. De kan bland annat hjälpa dig att upprätta ett testamente. Detta kan göras online via deras hemsida eller genom att boka en tid med en jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.