Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vad kan man skriva i ett testamente?

Hej!
Jag tänkte att skriva mitt testamente och undrar:
Kan man skriva att min avlidna mors man får ärva tillbaka huset som jag en gång fått av honom som gåva och dessutom ge honom en summa pengar?
Min far, är det lag på att han ska ärva mig?
Och i så fall hur mycket av mitt arv och i så fall hur mycket tex. resten av alla mina tillgångar.
Om någon eller båda avlider före mig, kan man då skriva att mina kusiner med barn ärver allt jag äger tex. hus,bil och alla tillgångar om så är fallet.
Jag har 5 st. kusiner.
eller måste man gör om testamentet eftersom.

Behövs komplett personnummer på alla år-mån-+sista 4 siffrorna?
Och samma sak på de som intygar testamentet .

Rådgivarens svar

2021-01-16

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.

Allmänt om testamente
När någon avlider är de närmaste arvingarna dennes barn enligt 2 kap 1 § Ärvdabalken. Dessa kallas bröstarvingar. Om den avlidna inte har några bröstarvingar, går arvet till den avlidnas föräldrar. Om någon förälder har avlidit innan detta fördelas arvet lika mellan förälderns barn, eller om den avlidna föräldern inte har några andra barn så går hela arvet till den andra föräldern.

I Sverige råder testationsfrihet. Detta innebär att man har rätt att omfördela sin kvarlåtenskap, ifall man inte vill att arvet ska fördelas enligt arvsordningen i ärvdabalken. Man kan testamentera bort hur mycket av sin kvarlåtenskap som man vill och till vem man vill, dvs. man måste inte vara släkt eller liknande med den man ger bort egendomen till. Det är också möjligt att skriva vad man vill ska hända med kvarlåtenskapen om den man har testamenterat till redan har avlidit. Ett undantag från testationsfriheten är att man inte kan göra sina bröstarvingar, barn, helt arvslösa, då de enligt lag har rätt till den s.k. laglotten. Det är dock bara bröstarvingar som har rätt till sin laglott. Detta innebär att det är fullt möjligt att testamentera bort t.ex. sin förälders eller syskons rätt till arv. En förälder har ingen rätt att ärva efter sitt barn om barnet skriver ett testamente där kvarlåtenskapen ges till någon annan.

För att ett testamente ska vara giltigt måste det uppfylla vissa formkrav. Det första som krävs är att testamentet är skriftligt. Det andra som krävs är att testamentet undertecknas av testatorn (den som testamenterar bort sin kvarlåtenskap) samt två vittnen. Om formkraven inte uppfylls, är inte testamentet giltigt.

Sammanfattning
Det är alltså fullt möjligt för dig att testamentera din egendom till din mors man. Utifrån din beskrivning tolkar jag det som att du inte har några barn, vilket betyder att du kan testamentera bort hela din kvarlåtenskap till honom. Din pappa har inte rätt att ärva något efter dig om du testamenterar bort det. Om du inte skriver ett testamente, kommer dock din pappa ärva allt. Det är viktigt att testamentet uppfyller formkraven, annars är det inte giltigt.

Om du vill ha hjälp med testamentet kan jag rekommendera Familjens Jurist, som är experter på arvsrätt. Hos dem kan du få hjälp att skriva ett testamente online eller i möte med en jurist.

Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.