Hej, jag och min sambo ska låna en summa pengar av en släckning till hand penning till ett hus.
Detta lånet kommer att betalas på ca 12 månader och vi ska skriva ett skuldbrev.
Bestående av delvis avbetalning, delvis en större summa.
Kan och hur tillägger man i brevet vad som händer om någon dör?
T ex om jag eller min sambo avlider betalas skulden (den avlidnas del) genom livförsäkring (?), över tas av den andre parten?
T ex Om personen som lånat ut pengarna avlider betalas resterande av skulden enlig avtal ut för att för att fördelas i arv(?).
Med vänlig hälsning,
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Vad gäller skuldebrev blir lag (1936:81) om skuldebrev (SkbrL) tillämplig.
Allmänt om skuldebrev
Även om det inte nödvändigtvis är relevant för besvarandet av din fråga önskar jag framhålla skillnaden mellan de olika typerna av skuldebrev: enkla och löpande - så att ni själva kan avgöra vilken typ av skuldebrev ni önskar välja.
Enkla och löpande skuldebrev
Det föreligger en viktigt skillnad mellan enkla skuldebrev och löpande skulderbrev. Enkla skuldebrev är ställda till viss man, det är alltså endast till en borgenär (oftast långivaren) som betalningen ska ske till, se 26 § SkbrL. Löpande skuldebrev är däremot ställda till "viss man eller order", vilket innebär att skuldebrevet kan löpa mellan olika borgenärer, se 11 § SkbrL.
Det är viktigt att observera att ett enkelt skuldebrev endast är ett bevis om fordringens uppkomst och innehåll och inte en värdehandling. Löpande skuldebrev beaktas däremot som värdehandlingar.
Kan man i brevet tillägga hur betalningen ska se ut om någon dör?
Det är fullt möjligt att göra ett sådant tillägg.
Hur tillägger ni betalningsmetod om du eller din sambo skulle avlida?
Det är upp till er att avgöra hur betalningen ska gå tillväga och hur ni vill dela upp betalningen. Vad gäller bortgång kan ni i skuldebrevet skriva att om någon av er avlider ska skulden betalas av den som är kvar i livet.
I annat fall kommer skulden att tillfalla dödsboet, från vilket långivaren kan kräva betalning, se 21 kap. ärvdabalken.
Betalas resterande skuld ut enligt avtal för att fördelas i arv om långivaren avlider?
Skulder och tillgångar tas upp i dödsboets bouppteckning, se 20 kap 4 § ärvdabalken. Skuldebrevet kommer då tas upp som en tillgång i dödsboet, vilket kan överlåtas till en annan arvtagare.
Sammanfattning och rekommendation
Det är alltså fullt möjligt att i skuldebrevet reglera vad som ska ske om oförutsedda händelser inträffar. Hur detta ska regleras bestäms av er. Är det dock så att någon av er avlider kommer skuldebrevet tillfalla dödsboet.
Önskar ni hjälp att upprätta ett skuldebrev är ni varmt välkomna att kontakta Familjens Jurists jurister. Det gör ni genom att klicka här.
Jag hoppas att ni har fått svar på era frågor!
Med vänliga hälsningar,
Maria
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.