Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vem avgör när en framtidsfullmakt ska träda i kraft?

Hej!
Jag är fullmaktstagare för min mamma.
I framtidsfullmakten står det bl a att fullmaktstagare har rätt att avyttra/sälja fastighet. Min fråga är då min mamma har drabbats av demens och kommer inte kunna bo kvar i fastigheten om det krävs något underlag från t ex domstol eller diagnos/utlåtande från läkare för att få avyttra fastigheten?

Rådgivarens svar

2021-02-01

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

För den aktuella frågan är lagen om framtidsfullmakter tillämplig.

Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger till en fysisk person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser, 1 §. Den som har fyllt 18 år och har förmåga att ha hand om sina angelägenheter kan upprätta en framtidsfullmakt. Fullmakten ska vara skriftlig och ska undertecknas av personen som upprättar fullmakten, samt av två vittnen, 3-4 §§. Framtidsfullmakten behöver inte registreras för att bli giltig.

När en framtidsfullmakt träder i kraft

En framtidsfullmakt träder i kraft när fullmaktsgivaren inte längre kan ha hand om sina angelägenheter. Det är fullmaktshavaren som bedömer när situationen är som sådan att fullmakten ska träda i kraft. Det finns dock möjlighet att i fullmakten bestämma att en domstol ska pröva när ikraftträdandet ska ske. När fullmaktshavaren bedömer att fullmakten har trätt i kraft ska fullmaktsgivaren underrättas om detta. Även dennes släktingar ska underrättas. Detta framgår av 9-10 §§

Din situation

Du undrar om det krävs ett yttrande från domstol eller läkare innan du kan avyttra bostaden. Om din mamma har skrivit i fullmakten att det ska prövas i domstol om situationen är sådan att fullmakten ska träda i kraft, krävs det att en sådan prövning görs. Det finns även en möjlighet för dig som fullmaktshavare att begära en sådan prövning i domstol. Om din mamma inte har skrivit något om detta och du inte begär en sådan prövning så är det du som fullmaktshavare som få göra bedömningen av om din mamma inte längre kan ha hand om sina angelägenheter och fullmakten därför ska träda i kraft. Det krävs alltså inget yttrande från en läkare.

Om du behöver ytterligare juridisk rådgivning kan jag varmt rekommendera Familjens Jurist som är mycket kunniga på frågor som berör framtidsfullmakter.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.