Har en fråga om framtidsfullmakt. Det står att vittnen inte kan ha direkt släktskap med fullmaktsgivaren. Min pappa vill ge mig framtidsfullmakt, kan hans bror och svägerska bevittna framtidsfullmakten? Om inte de kan pappas brorsbarn (dvs min kusin) bevittna framtids-fullmakten? Pappa är inlagd på lasarettet och vi kan inte be någon granne vilket hade varit enklast därav min fråga.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Framtidsfullmakt
Den rättsliga regleringen för framtidsfullmakter hittas i lagen om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger åt en fysisk person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon av någon anledning inte längre har förmågan att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser (1§ lagen om framtidsfullmakter).
Vittnen vid framtidsfullmakt
Fullmakten ska vara skriftlig och två vittnen ska samtidigt närvara när fullmaktsgivaren skriver under fullmaktshandlingen eller så ska fullmaktsgivaren intyga för de två vittnena att han eller hon har skrivit under fullmakten (4§ lagen om framtidsfullmakter). Vittnena måste ha kännedom om att handlingen är en framtidsfullmakt och bekräfta handlingen med sina underskrifter. Fullmaktshavaren får inte vara ett av vittnena (4§ tredje stycket lagen om framtidsfullmakter). Detta stycke hänvisar också vidare till 10:2 första stycket och 10:4 första och tredje stycket ärvdabalken för att beskriva vilka andra som inte får vara vittnen.
Vittnena bör anteckna sitt namn, yrke och hemvist (10:2 första stycket ärvdabalken). De bör också anteckna tiden när de bevittnade underskriften och övriga omständigheter som kan vara av betydelse för giltigheten av framtidsfullmakten. Detta innebär att om vittnena inte har bevittnat underskriften utan fullmaktsgivaren har intygat att han eller hon har skrivit under fullmakten bör detta framgå och hur detta intygandet har gått till.
Den som är under 15 år eller som på grund av en psykisk störning saknar insikt om betydelsen av vittnesbekräftelse får inte vara framtidsfullmaktsvittne (10:4 första stycket ärvdabalken). Det framkommer också att framtidsfullmaktsgivarens make, sambo eller den som står i rakt upp- eller nedstigande släktskap inte får vara vittne. Släktskap i rakt upp- eller nedstigande led innebär barn och förälder. Framtidsfullmaktsgivarens syskon får inte heller vara vittnen. Inte heller får vittnena stå i rakt upp- eller nedstigande svågerlag med framtidsfullmaktsgivaren, detta innebär att styvbarn och styv- eller svärföräldrar inte får vara vittnen. Svågrar och svägerskor faller inte in under denna definitionen och därför får de vara vittnen, detta är dock inte någonting som rekommenderas eftersom de tillhör släkten och kan få vinning av framtidsfullmakten. Detsamma gäller broderns barn, det finns ingen bestämmelse som säger att han eller hon inte får vittna, däremot tillhör också han släkten och kan få vinning av framtidsfullmakten. Risken som uppstår är att framtidsfullmakten blir ogiltig.
Din situation
Din pappas bror kan inte vara vittnen till framtidsfullmakten vilket framkommer av lagtexten. Din pappas svägerska kan vara vittna men det är ingenting som rekommenderas eftersom det kan finnas chans att hon går vinning på framtidsfullmakten, detsamma gäller din kusin. Våra jurister på Familjens Jurist rekommenderar alltid att vittnena är utanför släkten.
Rekommendation
Personer med direkt släktskap ska inte vara vittnen vid en framtidsfullmakt, bröder kan därför inte vara vittnen. Din pappas svägerska och brorsbarn kan vara vittnen men det är ingenting som vi rekommenderar. Vill du ha vidare rådgivning kan du läsa mer om vad Familjens Jurist kan hjälpa dig med när det kommer till framtidsfullmakter. Här kan du boka tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist till fast pris.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.