Hoppa till innehållet

Konsumenträtt

Alla är vi konsumenter. När handeln ökar, både på internet och i butiker, ökar också ofta behovet av juridisk hjälp. Oavsett om du köpt en bil, en streamingtjänst eller en mobiltelefon kan vi hjälpa dig med frågor du har om dina rättigheter som konsument.

Författarbild

Peder Lundgren, Affärsansvarig Bank och Försäkring

Uppdaterad:

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vad kostar hjälp med jurist?

Konsumenträttskliga ärenden kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 990 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

Vid mer komplexa uppdrag och tvister debiterar vi vår seniora specialisttaxa 3 495 kr per timme.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

När det inte blir rätt

Ibland blir det inte som du hoppades. Den nya bilen kanske går sönder eller snickeriarbetet är dåligt utfört. Du klagar till företaget men inget händer. Vad gör du nu? Våra jurister kan förklara vad som gäller och vad du kan göra om du hamnar i problem som konsument.

Reklamation

Att reklamera innebär att du som konsument berättar för företaget att det är fel på varan eller tjänsten. Reklamation ska ske inom skälig tid från det att du upptäckte felet.

Fel på varan eller tjänsten

Om det är något fel på varan eller tjänsten kan du som konsument ha rätt att kräva att företaget reparerar varan, ger dig en annan motsvarande vara, ger dig ett prisavdrag på varan eller tjänsten, eller låter dig häva hela avtalet.

Ångerrätt och öppet köp

För vissa varor och tjänster som köps på distans eller utanför affärslokaler gäller 14 dagars ångerrätt enligt lag. Du har då rätt att utan anledning ångra avtalet och få tillbaka pengarna för varan eller tjänsten, ibland med vissa avdrag.

Vissa företag erbjuder öppet köp, vilket är ett frivilligt åtagande från företagets sida. Ett avtal om öppet köp får vara förenat med vissa villkor, till exempel att förpackningen inte får vara bruten.

Behöver du hjälp med konsumenträtt?

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man behöver göra för att ångra sitt köp eller reklamera en produkt. Om ditt ärende är komplicerat och det rör sig om en större summa pengar kan våra jurister hjälpa dig och förklara vilka rättigheter du har som konsument och vad som är viktigt att tänka på om du hamnar i en tvist med ett företag.

Våra jurister förklarar

Ångerrätt

06:32

Oscar Coronel, Jurist

Öppet köp och garantier

06:16

Oscar Coronel, Jurist