Hoppa till innehållet
Artikelbild

Att tänka på innan du hyr ut din bostad

Har du tänkt att hyra ut din bostad? Det finns mycket att tänka på när man ska hyra ut sitt boende, här har vi gjort en guide med det allra viktigaste att tänka på!

F�rfattarbild

Johan Essén, senior jurist

Uppdaterad:

  1. Att man hittat en bra och skötsam hyresgäst
    Det vet man egentligen först i efterhand. Därför ska man inte vara rädd för att be en tilltänkt hyresgäst om referenser från tidigare boende, eller kontakta kronofogden för att efterhöra om personen har några betalningskrav mot sig.
  2. Begär tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen
    Utan tillstånd kan man i värsta fall bli av med sitt boende. Om du nekas tillstånd att hyra ut lägenheten kan du ansöka hos hyresnämnden om tillstånd att hyra ut lägenheten.
  3. Ha ett skriftligt avtal
    Avtalet bör reglera hyres- och uppsägningstid, vad som ingår i hyran, vad depositionen avser, ordningsregler mm. Det är viktigt att känna till att det finns två olika lagar som är tillämpliga beroende på om man hyr ut en hyresrätt (hyreslagen) eller sitt ägda boende (Lag om uthyrning av egen bostad).
  4. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka villkor som gäller när du hyr ut.
    Det är bra att ha koll på om du skulle behöva en tilläggsförsäkring när du hyr ut ditt boende.
  5. Dokumentera befintligt skick
    Skriv en inventarielista och fotografera boendet och möblerna du hyr ut för att veta om din hyresgäst skadade något under uthyrningen.

Avslutningsvis har du som hyresvärd en skyldighet att åtgärda fel och brister som uppstår under hyresförhållandet, vilket är bra att känna till om hyresgästen ringer om att till exempel spisen har gått sönder eller att det läcker in vatten från taket.

Om Johan Essén

Johan är specialist på hyresrätt och arbetar i Familjens Jurists fastighetsgrupp. Johan har tidigare arbetat hos Hyresgästföreningen och hjälper ofta kunder med hyresrättsliga frågor i domstol. Johan är också en uppskattad föreläsare inom området.