Hoppa till innehållet

Fullmakt

Ibland hamnar man i situationer där man behöver företräda någon annan eller själv bli företrädd. Då krävs en juridiskt korrekt fullmakt. Vi hjälper dig med det.

Författarbild

Peder Lundgren, Affärsansvarig Bank och Försäkring

Uppdaterad:

Digitala dokument för alla

Vi vill göra juridiken tillgänglig för alla. Därför sänker vi nu priset på de vanligaste digitala dokumenten i vår onlinetjänst så att du och din familj kan känna er trygga i att juridiken är på plats om något oväntat händer i framtiden.

Dokument online

  • Enkelt och prisvärt

  • Skriv först, betala sen

  • 495 kr

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vad kostar hjälp med jurist?

En fullmakt där juristhjälp krävs kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett standardpris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Att agera åt någon annan

Med en fullmakt kan du få tillåtelse att företräda någon annan. Det kan till exempel handla om att teckna ett avtal eller genomföra ett köp. Den som får fullmakten blir ombud, men juridiskt sett är det personen som skrivit fullmakten som är ansvarig för den genomförda rättshandlingen. Därför är det viktigt att den utformas korrekt.

En fullmakt kan även vara muntlig, men vid köp, byte eller gåva av fast egendom krävs det alltid en skriftlig fullmakt.

Några olika typer av fullmakter

  1. Generalfullmakt
    En generalfullmakt är obegränsad vilket betyder att fullmaktstagaren kan fatta beslut i alla typer situationer som fullmaktsgivaren själv inte kan fatta beslut i.
  2. Fullmakt vid fastighetsaffär
    I samband med en fastighetsaffär kan du upprätta en fullmakt som ger någon annan tillåtelse att ta beslut om köp, byte eller gåva av fast egendom, det vill säga en fastighet, tomträtt eller bostadsrätt.
  3. Fullmakt dödsbo
    Efter att en person dör behöver dödsboet förvaltas och avvecklas. Genom denna typ av fullmakt ger du någon annan rätt att fatta beslut och agera för din räkning vid bouppteckningdödsboförvaltning och/eller arvskifte.

Frågor och svar

Kan jag skriva en fullmakt själv?

Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva fullmakt själv. Du börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när du har slutfört alla steg. Ditt avtal sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet för att vara juridiskt giltigt.

Självklart kan du även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Du väljer om du vill träffa jurist via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig.