Allt fler bråkar om pengar vid separation
En separation kan vara en känslomässig bergochdalbana, men allt oftare handlar konflikterna om pengar. En ny Sifo-undersökning visar att ekonomiska frågor som bostad, lån och sparande nu är den vanligaste orsaken till bråk – och det är ofta kvinnor som drabbas hårdast.
Varje år skiljer sig över 20 000 personer i Sverige, vilket innebär att ungefär hälften av de drygt 40 000 äktenskapen som ingås går i kras. Även andelen separationer uppskattas vara hög. En Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att ungefär var femte person (18 procent) hamnat i konflikt när de separerat, där ekonomiska frågor blivit allt vanligare. Nästan varannan person (46 procent) uppger att konflikten handlat om pengar, en ökning från 41 procent året innan.
-Separationer är en av livets mest påfrestande processer, och vi märker att ekonomiska konflikter blir ännu mer framträdande. Pandemiåren och den ekonomiska oro som följt har satt extra press på par, särskilt när det gäller frågor som rör gemensamt ägande och lån. Ett vanligt exempel är när den ena parten vill behålla bostaden men inte har möjlighet att lösa ut den andra, eller när sparande och skulder är ojämlikt fördelade. Ofta är det kvinnor som drabbas hårdast i dessa fall eftersom de generellt har lägre inkomst och ett mindre eget sparande än sina partners då de tagit ett större ansvar för föräldraledighet och hemmet, säger Pierre Kryhl, senior jurist på Familjens Jurist.
Konflikter vid separationer är för många både känslomässigt och praktiskt utmanande. Osäkerhet kring rättigheter och ansvar är en vanlig orsak till att konflikter eskalerar, särskilt när det saknas tydliga avtal eller överenskommelser att falla tillbaka på, och inte minst när barn är involverade.
-Många lever i tron att de själva kan lösa praktiska frågor som ekonomi och vårdnad. Tyvärr skulle jag säga att det finns en övertro kring att det som känns som en självklarhet i en lycklig relation faktiskt också kommer gälla vid en separation, många upptäcker istället att det blir betydligt mer komplicerat än väntat. Har man inte pratat igenom dessa frågor innan och skrivit tydliga avtal riskerar konflikterna att bli både utdragna och kostsamma, inte minst om det är barn involverade, säger Pierre.
Juristens tips för att undvika konflikt vid separation eller skilsmässa
Ha koll på vad som gäller
En vanlig anledning till att konflikter uppstår är missförstånd eller att man inte har koll. Det är lätt att tänka att om man är gift så delar man 50/50 vid en skilsmässa, och även om det är utgångspunkten så finns det undantag. Prata tidigt om vad ni vill ska gälla för er relation, och skriv äktenskapsförord eller samboavtal som bekräftar det ni kommer överens om även juridiskt. Tänk på att det finns faktorer under relationens gång som kan påverka hur ni tänker, så ha som vana att stämma av det regelbundet med varandra.
Sätt barnens behov först
Om ni har barn och ska separera eller skiljas, utgå från vad som är bäst för barnens trygghet och välmående. Inom ekonomiska frågor kan det handla om exempelvis om att barnen ska bo kvar på samma ställe eller primärt hos en förälder och hur löpande kostnader delas upp. Att tidigt ha en tydlig plan för boende, skolgång, fritid och ekonomi minskar stress och konflikter för både barn och föräldrar.
Be om hjälp
Det finns hjälp att få om det är svårt att komma överens. Det är vanligt att man behöver ta stöd av en neutral tredje part som kan hjälpa till att se situationen objektivt. Gäller det juridiska frågor är det viktigt att vända sig till en jurist för att säkerställa att allt hanteras rätt och korrekt.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024.