Hoppa till innehållet

Framtidsfullmakt

En Framtidsfullmakt är ett nytt, personligt alternativ till god man och förvaltare. Genom detta juridiska dokument kan du själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. En fullmakt för din framtid gäller däremot inte vid beslut som rör medicinsk vård eller tandvård.

Författarbild

Peder Lundgren, Affärsansvarig Bank och Försäkring

Uppdaterad:

Dokument online

  • Enkelt och prisvärt

  • Skriv först, betala sen

  • 495 kr

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Från 5 295 kr

Kan jag skriva en framtidsfullmakt själv?

Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva framtidsfullmakt själv. Du börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när du har slutfört alla steg. Ditt avtal sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet för att vara juridiskt giltigt.

Fördelar med att skriva framtidsfullmakt online:

  • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för dig.
  • Snabbare. Du kan skriva det när som helst, när det passar dig.
  • Smidigare. Framtidsfullmakten är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

Självklart kan du även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Du väljer om du vill träffa jurist via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig.

Vad kostar hjälp med jurist?

Väljer du att ta hjälp av en jurist ingår en inledande rådgivning samt upprättande av en framtidsfullmakt i standardpriset. Hjälp utöver det debiteras enligt löpande timtaxa* exempelvis vid behov av extra möten, bevittning av dokumentet eller ytterligare åtgärder vid komplexa situationer. Kostnadsuppskattning ges av jurist vid mötet.

  • Standardpris för en framtidsfullmakt med jurist är 5 295 kr*.
  • Ordinarie timtaxa för tillkommande arbete är 2 250 kr*.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Varför upprätta en framtidsfullmakt?

  1. En trygg framtid
    När åldern tagit ut sin rätt eller om en olycka inträffar, kan det vara för sent. Med befogenhet över din framtid undviker du risken att styras av en slumpmässigt utvald god man och du kan istället själv välja någon som du litar på, exempelvis en nära vän eller anhörig.
  2. Underlättar för familjen
    Innan en god man eller förvaltare har utsetts står ofta anhöriga utan rättsliga möjligheter att hjälpa den som inte längre kan fatta egna beslut. Därför kan framtidsfullmakten innebära en trygghet. Då vet dina anhöriga vem eller vilka som har ansvar för dina personliga och ekonomiska intressen.
  3. En extra trygghet
    En vanlig fullmakt riskerar att förlora sin giltighet om fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut, något som exempelvis kan inträffa vid demens. Därför är det klokt att gardera sig med en framtidsfullmakt, som också börjar gälla vid tidpunkten som den skrivs.

Våra jurister förklarar

Framtidsfullmakt

05:24

Lavinia Dimoftache, Jurist

Vad är en framtidsfullmakt? Vad kan en framtidsfullmakt omfatta? Och när träder den ikraft? Vår jurist Lavinia Dimoftache ger dig svar på de frågorna ...

Frågor och svar

Gäller framtidsfullmakten även för bankärenden?

En vanlig framtidsfullmakt ger fullmaktshavaren rätt att hantera ekonomiska ärenden på ett bankkontor, men för digitala bankärenden kräver många banker att du kompletterar med en särskild fullmakt eller blankett. Detta är för att säkerställa att fullmaktshavaren agerar i eget namn och inte utger sig för att vara fullmaktsgivaren. Därför rekommenderar vi att du även kontaktar din bank för att få reda på vilka specifika krav de ställer.

Det är viktigt att komma ihåg att en fullmakt aldrig ger rätt att beställa till exempel ett nytt BankID. Eftersom BankID är en personlig legitimation, kan ingen annan göra det åt dig.

När börjar Framtidsfullmakten gälla?

Det är den som är fullmaktshavare som bestämmer när framtidsfullmakten ska börja gälla.

Vem ska jag välja som fullmaktshavare? Kan jag välja flera?

Det är viktigt att du väljer någon som du verkligen litar på. Ofta är det en partner, ett syskon eller en nära vän. Det viktigaste är att fullmaktshavaren är pålitlig och kan fatta beslut som är i ditt bästa intresse.

I vår tjänst kan du välja att ha en eller två fullmaktshavare. Antingen i turordning, var för sig eller i förening. Vi rekommenderar antingen en ensam fullmaktshavare eller två fullmaktshavare i turordning, då det ofta blir det enklaste.

Varför är det bra att ha en framtidsfullmakt?

Det kan kännas tryggt att veta att det finns någon som träder in och tar hand om de ekonomiska och personliga angelägenheter som man i framtiden kan behöva hjälp med. Det kan också vara tryggt att veta att det är någon som man själv har utsett och som man litar på.