Hoppa till innehållet

Samboavtal

När ni flyttar ihop är såklart pirret, glädjen och valet av soffa det ni tänker mest på. Men flytten innebär även en ny juridisk situation. Med ett samboavtal kan ni känna er trygga med hur ni delar upp hemmet ifall det visar sig att ni inte längre vill bo ihop.

Författarbild

Peder Lundgren, Affärsansvarig Bank och Försäkring

Uppdaterad:

Digitala dokument för alla

Vi vill göra juridiken tillgänglig för alla. Därför sänker vi nu priset på de vanligaste digitala dokumenten i vår onlinetjänst så att du och din familj kan känna er trygga i att juridiken är på plats om något oväntat händer i framtiden.

Dokument online

  • Enkelt och prisvärt

  • Skriv först, betala sen

  • 495 kr

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Från 2 990 kr

Kan jag skriva ett samboavtal själv?

Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva ett samboavtal själv. Du börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när du har slutfört alla steg. Ditt avtal sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet för att vara juridiskt giltigt.

Fördelar med att skriva samboavtal online:

  • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för dig.
  • Snabbare. Du kan skriva det när som helst, när det passar dig.
  • Smidigare. Samboavtalet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

Självklart kan du även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Du väljer om du vill träffa jurist via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig.

Vad kostar hjälp med jurist?

Väljer du att ta hjälp av en jurist ingår en inledande rådgivning samt upprättande av ett samboavtal i standardpriset. Hjälp utöver det debiteras enligt löpande timtaxa* exempelvis vid behov av extra möten, bevittning av dokumentet eller ytterligare åtgärder vid komplexa situationer. Kostnadsuppskattning ges av jurist vid mötet.

  • Standardpris för ett samboavtal med jurist är 2 990 kr*.
  • Ordinarie timtaxa för tillkommande arbete är 2 250 kr*.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Varför ska man ha samboavtal?

Med ett tydligt samboavtal kan ni undvika problem vid separation eller dödsfall. Som sambos samäger ni nämligen allt som är inköpt för gemensamt användande – oavsett vem som har betalat för det. Genom att skriva ett samboavtal kan ni justera hur era tillgångar ska delas upp vid eventuell separation, på ett sätt som passar er.

Mer om samboavtal

Enligt sambolagen ska allt, inventarier och bostad, som köpts för gemensamt bruk fördelas lika mellan båda parter vid en bodelning. Det spelar då ingen roll vem som betalat för t. ex. ert gemensamma hem – värdet ska fördelas lika mellan er oavsett.

Med ett välformulerat och giltigt samboavtal kan du och din sambo kringgå sambolagens bodelningsregler helt eller delvis. Ni kan exempelvis välja att reglerna inte ska gälla bostaden, men att allt annat ska delas lika enligt sambolagen. Om båda ska stå som ägare för större inköp, så som en bil eller möbler, är det en bra idé att dela på kostnaderna samt att båda parter skriver under köpehandlingar och kvitton. Det gör det enklare att minnas vem som egentligen äger vad, vid eventuell separation.

Guide för er som flyttar ihop

Att flytta ihop är ett stort och roligt steg att ta - men det finns saker att tänka igenom. Vad räknas som gemensam egendom - och hur ska ni fördela kostnader? Det här är en guide för ett nytt liv - under samma tak.

Våra jurister förklarar

Bli sambo

06:05

Sara Curan, Jurist

Samboavtal

06:40

Carola Erixon Gyllenmyr, Jurist

Frågor och svar

Vad gäller med egendom när man är sambo?

När man är sambo kan man enbart ärva varandra om man skriver testamente. Om man har barn går det inte att ärva varandra fullt ut, hälften av arvet är laglott och den har barnen alltid rätt till. Det spelar ingen roll om barnen är gemensamma eller så kallade särkullbarn.

Som gifta ärver makar varandra och de gemensamma barnen får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna har gått bort.

Det är alltså stora skillnader på att vara sambo och att vara gift när det kommer till arv.

När räknas man som sambo?

Det finns ingen exakt tidgsräns. I sambolagen står: ”Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.” Det ska alltså vara stadigvarande. Det anses att det inte räcker med ett par veckor, men exakt hur länge, finns inte skrivet någonstans. I domstol tar man hänsyn till alla omständigheter, till exempel om paret är skrivna på samma adress. Det finns ett rättsfall som bestämde att ett par som bott ihop i 11 veckor var sambor.

Var registrerar man ett samboavtal?

Ett samboavtal ska vara skriftligt och undertecknas av er båda, men registreras inte någonstans. Däremot kan man tillsammans anmäla till inskrivningsmyndigheten att en fastighet eller tomträtt som en av er äger är gemensam bostad. Anmälan medför att inskrivningsmyndigheten får kännedom om att ägaren inte får förfoga över fastigheten utan den andra sambons samtycke.