Hoppa till innehållet

Medlåntagaravtal

När man köper bostad och ansöker om lån hos banken kan banken kräva en medlåntagare för att bevilja bostadslånet. En medlåntagare är en person som tillsammans med låntagaren står med på ett lån och är solidariskt ansvarig för att lånet ska betalas tillbaka till banken. En medlåntagare kan vara en förälder eller en sambo. I de flesta fall står medlåntagaren inte med som ägare till bostaden, utan hjälper endast till så att låntagaren kan låna pengar från banken. Ett medlåntagaravtal fungerar som bevis på hur ni sinsemellan kommit överens om att betala av på lånet, vilket kan skapa trygghet för er båda.

Författarbild

Peder Lundgren, Affärsansvarig Bank och Försäkring

Uppdaterad:

Dokument online

  • Enkelt och prisvärt

  • Skriv först, betala sen

  • 495 kr

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Kan jag skriva själv?

Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva ett medlåntagaravtal själv. Du börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när du har slutfört alla steg. Ditt avtal sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet för att vara juridiskt giltigt.

Fördelar med att skriva själv online:

  • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för dig.
  • Snabbare. Du kan skriva det när som helst, när det passar dig.
  • Smidigare. Medlåntagaravtalet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

Självklart kan du även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Du väljer om du vill träffa jurist via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig.

Vad kostar hjälp med jurist?

Väljer du att ta hjälp av en jurist debiterar vi löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Viktigt att tänka på för dig som medlåntagare

Om du har gått in som medlåntagare är det viktigt att tänka på att om (den primära) låntagaren inte kan betala räntor och amorteringar för lånet så är det du som gentemot banken är ansvarig och kan krävas på betalning för lånet.

Genom att skriva ett medlåntagaravtal tillsammans med låntagaren kan du som medlåntagare säkra din juridiska situation.