Hoppa till innehållet
Artikelbild

Bodelning - så fungerar det

En bodelning innebär att du och din partner delar upp egendom mellan er. Bodelning kan göras när ett äktenskap eller samboskap upphör antingen genom en skilsmässa, en separation eller genom ett dödsfall. En bodelning kan också göras under ett pågående äktenskap.

F�rfattarbild

Pierre Kryhl, jurist Familjens Jurist

Uppdaterad:

Vad är en bodelning och varför behövs den?

Den formella uppdelningen av de före detta makarnas eller sambornas tillgångar och skulder sker genom en bodelning.

Syftet med densamma är att fastslå vad respektive make/sambo ska äga efter separationen, dvs en slutlig uppdelning av makarnas egendom. För makar tar uppdelningen sin utgångspunkt i den egendom som makarna hade den dag då tingsrätten mottog ansökan om äktenskapsskillnad.

För makar omfattas all egendom som inte är enskild egendom medan det för sambor endast kan omfatta bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk.

När behöver man göra en bodelning?

För makar ska en bodelning alltid göras enligt lag medan sambor måste påkalla att de vill bodela. Gör en bodelning ska den vara skriftlig. Några fler formkrav eller tidsramar för bodelningen finns inte i lagen. Det är dock starkt rekommenderat att göra bodelningen i nära anslutning till separationen och äktenskapsskillnaden samt att man i bodelningsavtalet specificerar den överenskommelse man kommit till. Om man äger en fastighet eller bostadsrätt är det viktigt att dessa nämns i bodelningsavtalet, i övrigt får omfattningen av avtalet anpassas till respektive situation. Mycket sällan är det nödvändigt eller lämpligt att i avtalet specificera uppdelningen av bohag, dvs vem som får vilken lampa m.m.

Kan man göra en bodelning digitalt?

I de fall bodelningen endast rör mindre egendom eller där det finns stor enighet och tydlighet i hur fördelningen ska ske kan med fördel ett bodelningsavtal upprättas med hjälp av vår digitala tjänst. 

När behöver man hjälp med en bodelning?

I andra fall kan det vara relativt komplext att räkna på resultatet av en bodelning och inte helt enkelt att klara på egen hand. Då bodelningen ofta rör mycket stora belopp är det väl värt och klokt att ta hjälp för beräkningar och upprättande av avtal.

Våra jurister kan i bodelningen antingen hjälpa till som en opartisk rådgivare eller som ombud för en av de tidigare makarna/samborna. Oavsett roll kommer juristen undersöka möjligheterna att komma överens då detta som regel gynnar samtliga inblandade.

Om man inte är överens om hur bodelningen ska utfalla kan man hos tingsrätten ansöka om att en bodelningsförrättare utses. Läs mer om detta här (extern länk).

Om Pierre Khryl

Pierre är affärsansvarig för processjuridik på Familjens Jurist och har lett Familjens Jurists arbete att stärka barnens ställning i vårdnadstvister. Pierre har lång erfarenhet av tvister och förebyggande juridik och är en aktiv och uppskattad föreläsare, skribent och debattör av dessa frågor.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden