Hoppa till innehållet

Köpekontrakt och köpebrev

Om du ska köpa eller sälja något kan det vara bra att ha ett skriftligt avtal där ni kommer överens om villkoren för köpet eller försäljningen. Det går aldrig att förutse vad som kan bli en tvist i framtiden, och vissa överenskommelser är inte giltiga utan ett avtal. 

Författarbild

Fredrik Aldmo, Senior jurist fastighetsrätt

Uppdaterad:

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vi hjälper dig med köpehandlingarna

Om du önskar hjälp att upprätta köpehandlingarna kan du kontakta oss på Familjens Jurist. Vi är experter på fastighetsjuridik och familjejuridik och kan hjälpa dig att upprätta alla typer av juridiska dokument som du kan tänkas behöva.

Vad kostar hjälp med jurist?

Ett köpekontrakt eller köpebrev kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Behöver du ett köpekontrakt eller köpebrev?

  1. Om du ska göra en affär med en privatperson, det vill säga köpa eller sälja något, kan det vara bra att upprätta ett köpekontrakt. Köpekontraktet innehåller de villkor som ska gälla mellan er. I köpekontraktet bör ni skriva vad köpesumman är, om det finns vissa villkor för att köpet ska bli giltigt samt information om varan och dess skick.
  2. Ett köpebrev används som ett kvitto på att köparen har betalat och det skrivs under i samband med köpet. Genom att underteckna köpebrevet bekräftar köparen och säljaren att villkoren i köpekontraktet är uppfyllda.

Upprätta ett kontrakt

När det kommer till fastigheter så måste alltid ett skriftligt köpekontrakt upprättas eftersom muntliga löften då inte är bindande. Köpekontraktet för ska bland annat innehålla köpesumman och tillträdesdatum, och det ska undertecknas av både köparen och säljaren. I samband med att köparen får tillträde till fastigheten kan det vara klokt att skriva ett köpebrev.

Våra jurister förklarar

Att köpa bostad

06:38

Louise Perleroth, Jurist

Frågor och svar

Vad är skillnaden på köpekontrakt och köpebrev?

Köpekontraktet innehåller viktiga detaljer kring försäljningen och krävs alltid för att köpet ska vara giltigt. Köpebrevet däremot innehåller inga villkor utan fungerar som ett kvitto på att köpeskillingen, alltså kostnaden för bostaden, är betald. Det skrivs alltså när affären är klar och betalningen har skett.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden