Hoppa till innehållet

Förebygg konflikter om husdjur

Att tänka på förebyggande juridik kan kännas onödigt när allt fungerar bra i en relation, men det kan spela en avgörande roll vid oväntade händelser. Per Näsman, jurist på Familjens Jurist, förklarar varför det är klokt att avtala om ägande och ansvar redan från start, särskilt när man skaffar husdjur tillsammans. I den här intervjun ger han praktiska råd om hur man kan skydda både sig själv och djurets bästa genom juridiska avtal, och hur ett Djuridiskt avtal kan bidra till att undvika framtida konflikter.

 

Varför är det viktigt att tänka på före­byggande juridik i en relation, även om allt går bra just nu?

Det är viktigt att tänka på juridik när det gäller saker som är värdefulla för en själv och som man vill ska hanteras på ett visst sätt om någon­ting skulle hända. Det behöver inte nödvändigtvis vara värdefullt i kronor och ören. Förebyggande juridik fungerar lite som en hemförsäkring: i bästa fall behöver man aldrig använda den. Men om något händer är man väldigt glad över att ha pappren på plats.

Vilka juridiska frågor bör man överväga om man skaffar husdjur tillsammans?

Jag tycker man ska tänka igenom hur man vill äga husdjuret och vilka förpliktelser var och en av ägarna vill ställa upp på.

Vad händer om ett par inte har ett avtal om husdjur och sedan separerar – vad säger
lagen om vem som har rätt till husdjuret?

Man börjar med att titta på vem som är den registrerade ägaren. När det gäller hundar och katter så ser man det hos Jordbruksverket, då dessa är registrerade hos dem. Där kan endast en person vara registrerad som ägare, och den personen har juridiken på sin sida om det skulle bli en tvist. Med det sagt kan det även vara så att det finns en dold sam­äganderätt, t.ex. om det är fler än en som varit med och betalat när man köpte hus­djuret. Men det är alltid bäst att avtala om ägande­skapet från start, för att slippa onödiga konflikter och långdragna processer.

Hur kan man säkra att djurets bästa alltid tas i beaktning vid en separation, och vad kan ett Djuridiskt avtal bidra med i det sammanhanget?

Då husdjur rent juridiskt är att betrakta som vilken egendom som helst kan man jämföra det med en bil eller soffa, som ingår i en bodelning vid skilsmässa. Det kan skapa konflikt kring ägandet, vilket inte är bra varken för människor eller djur. Genom att skriva ett Djuridiskt avtal kan man reglera hur djuret ska skötas och hur man ska gå till väga om man ska sälja det, i ett kärleksfullt klimat. Att skriva avtal när allt är bra mellan parterna gör det vanligtvis lättare att prio­ritera hunden eller kattens bästa före sitt eget.

Vad bör ingå i ett Djuridiskt avtal? Vad kan man inkludera?

Det finns givetvis massor med saker som man kan tänkas vilja reglera, men det vanligaste är nog att klargöra hur djuret ägs, och hur man ska betala för djurets skötsel, försäkringar m.m.

Vad rekommenderar du att ett par gör när de bestämmer sig för att skaffa ett husdjur – ska man alltid skriva ett avtal, även om man inte tror att det kommer bli problem i framtiden?

Ja det tycker jag, denna typ av avtal är som jag brukar säga ett ”utifall att-avtal”. Det är inte meningen att man hela tiden ska se till detta avtal för att försöka göra rätt. Det är så att om ägarna är överens så kan de göra som de vill i olika situationer, oavsett vad som står i avtalet. Avtalet behöver man bara titta på om man inte är överens. Så denna typ av avtal bör ligga tryggt i byrålådan och förhoppningsvis behöver man inte använda det. Men min känsla är att bara vetskapen om att man skrivit ett avtal är konfliktdämpande.