Hoppa till innehållet
Artikelbild

Att tvista i domstol – att tänka på

En domstolstvist innebär ofta stora ekonomiska risker och många gånger har man mycket att vinna på att undvika en tvist. Tänk på detta så minskar du risken för att hamna i en domstolstvist med en avtalspart.

F�rfattarbild

Peder Lundgren, jurist Företagarens Jurist

Uppdaterad:

Upprätta skriftliga avtal

Även om ett muntligt avtal i de flesta situationer är lika giltigt som ett skriftligt, är skriftliga avtal att föredra. På så sätt är det tydligt vad ni har kommit överens om och vilka villkor som ska gälla för avtalet.

Dialog

Många tvister kan undvikas genom att parterna pratar med varandra och är beredda på att kompromissa till viss del. Tänk på att det kan vara mer värt att avtalsrelationen består än att du får rätt i en viss fråga.

Ekonomiska överväganden

Om du förlorar tvisten riskerar du att behöva betala såväl dina egna som din motparts rättegångskostnader. Även om din försäkring kan täcka en del riskerar du ofta stora kostnader. Du bör därför överväga om det kan vara värt att hitta en annan lösning på tvisten än att få den prövad av domstol.

Så här går det till vid tvist i domstol:

  1. Stämningsansökan
    Den som ansöker om stämning kallas käranden och motparten kallas svaranden. I stämningsansökan ska käranden bland annat ange hur man vill att domstolen ska döma (yrkandet), bakgrunden till tvisten samt bevisningen.
  2. Förberedelse
    Domstolens förberedelse av målet är ofta både skriftlig och muntlig. Under förberedelsen får svaranden möjlighet att ange sin syn på tvisten och domstolen reder ut eventuella frågetecken i parternas inställningar.
  3. Huvudförhandling
    Om parterna inte kommer överens om en frivillig lösning (förlikning) under förberedelsen kallar domstolen till huvudförhandling. Huvudförhandlingen kallas i dagligt språk ofta för rättegång.
  4. Dom
    När huvudförhandlingen är avslutad diskuterar domarna målet och meddelar därefter domen. Domen kan ibland meddelas direkt efter huvudförhandlingen men oftast sker det vid ett senare tillfälle.

Boka tid hos oss för att skapa trygghet för dig som företagare.

Om Peder Lundgren

Peder är senior skatte- och affärsjurist och ansvarig för Företagarens Jurist. Peder har lång erfarenhet av av att bistå företagare i juridiska frågor och är en uppskattad föreläsare och skribent.