Få saker i livet är roligare än att gifta sig. Att säga ja förändrar livet för er båda. Även juridiskt. Som gift har du bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter. Därför finns juridiska frågor som är bra att känna till och reda ut för en trygg framtid tillsammans.
Att planera ett bröllop är fantastiskt roligt men det är många beslut som ska fattas under vägen. Och det finns många frågor som är värda att tänka igenom noggrant, exempelvis rörande ekonomi och juridik. I den här guiden har vi listat fem saker som är bra att tänka igenom inför bröllopet.
När man ska gifta sig måste man ansöka om så kallad hindersprövning. Det finns tre äktenskapshinder:
Någon av de blivande makarna är under 18 år
De blivande makarna är nära släkt med varandra
Någon av dem är redan gift eller partner i ett registrerat partnerskap
Om inga sådana hinder finns, utfärdar Skatteverket ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Intygen gäller i fyra månader. När intygen är klara är det fritt fram att boka in en vigselförrättare och börja planera för vigseln.
En viktig skillnad mellan att vara gift och sambo är giftorätten, som innebär att ni har rätt till hälften av värdet av era tillgångar vid en bodelning efter avdrag för skulder – även det ni äger sedan innan äktenskapet.
Med ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten. Det kan finnas olika anledningar till att man vill skriva ett äktenskapsförord. Ett exempel är om någon har byggt upp ett företag på egen hand som inte ska bli del av en bodelning. Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket.
Som äkta makar har ni rätt att ärva varandra. Detta innebär att den av er som överlever den andra har rätt att ärva all egendom. Om ni har gemensamma barn så betyder detta att era barn kommer få sitt arv efter att ni båda har avlidit.
Om ni däremot har barn från ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, så finns det ett undantag från huvudregeln om att den efterlevande maken ärver all egendom. Särkullbarnen har nämligen rätt att få ut sitt arv direkt vid sin förälders död.
Om ni har gemensamma barn ärver de er först efter att ni båda har gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn till bara en av er, har däremot rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång, om det inte regleras i ett testamente.
Genom upprättandet av ett testamente kan ni till viss del styra hur och när arv tas ut och på så sätt säkerställa trygghet för den avlidnes partner, vilket kan bli aktuellt till exempel om han eller hon vill bo kvar i ett gemensamt hem.
Sedan 2009 kan samkönade par gifta sig i Sverige. Som samkönade par kan ni därför gifta er både borgerligt och kyrkligt och samma juridiska regler gäller som för olikkönade par som gifter sig.
Bestäm vad som ska vara enskild egendom så att bodelningsreglerna inte gäller vid skilsmässa eller dödsfall.
I ett testamente kan du själv bestämma vem du vill ska ärva dig och hur arvet ska fördelas.
Förvara testamentet hos oss så säkerställer vi att det kommer fram vid din bortgång.
Bestäm vem som ska ansvara för dina personliga och ekonomiska intressen när du själv inte längre kan det.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.