Hoppa till innehållet

Välkommen till Familjens Jurist

Familjens Jurist och NOWO har ett nära samarbete där du som kund hos NOWO kan få hjälp med familjejuridiska frågor. Livet kan förändras på många sätt. Du kanske flyttar ihop, får barn, gifter dig, separerar eller har någon nära anhörig som avlider. Ofta har förändringarna stor juridisk betydelse för dig och din familj.

Ditt erbjudande

  1. 5 % rabatt på ett digitalt testamente. Använd rabattkod: nowo24 
  2. 5 % rabatt på ett digitalt samboavtal. Använd rabattkod: nowo24 
  3. 5 % rabatt på ett digital framtidsfullmakt. Använd rabattkod: nowo24

Gör det enkelt själv i vår onlinetjänst

En stor del av våra tjänster kan du skriva själv.

Det här kan vi hjälpa till med

Våra ordinarie priser
Framtidsfullmakt

Framtidsfullmakt är ett, personligt alternativ till god man och förvaltare. Du kan själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. Däremot gäller inte en Framtidsfullmakt beslut kring medicinsk vård eller tandvård.

Varför upprätta en framtidsfullmakt?

1. En trygg framtid

När åldern tagit ut sin rätt eller om en olycka händer, kan det vara för sent. Med en framtidsfullmakt undviker du risken att styras av en slumpmässigt utvald god man och du kan istället själv välja någon du litar på - en vän eller anhörig. 

2. Underlättar för familjen

Innan en god man eller förvaltare har utsetts står ofta anhöriga utan rättsliga möjligheter att hjälpa den som inte längre kan fatta egna beslut. Därför kan framtidsfullmakten innebära en trygghet. Då vet dina anhöriga vem eller vilka som har ansvar för dina personliga och ekonomiska intressen.

3. En extra trygghet

En vanlig fullmakt riskerar att förlora sin giltighet då fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut, exempelvis vid demens. Därför är det klokt att säkra upp med en framtidsfullmakt som börjar gälla vid denna tidpunkt.

Samboavtal

Att flytta ihop är spännande, härligt och ofta lite nervöst. Ett stort steg, både i livet och i juridiken. Att börja dela sitt liv med någon du tycker om är underbart, men också knepigt, kompromisser i privatlivet är ju sällan enkelt. Skriver ni ett samboavtal är ni trygga med hur ni delar upp hemmet ifall det visar sig att ni inte klarar av att bo ihop.

Vad är ett samboavtal?

Med ett välformulerat och giltigt samboavtal kan du och din sambo kringgå sambolagens bodelningsregler helt, men också delvis. Ni kan exempelvis välja att reglerna inte ska gälla er bostad men att den övriga samboegendomen ska delas lika enligt sambolagen.

Samboegendom

Som sambor äger var och en av er det ni själva köper. Men vid en eventuell bodelning ingår inventarier och bostad som ni har köpt för att använda tillsammans. Det spelar då ingen roll vem av er som betalat för exempelvis en bostadsrätt, den ingår ändå i bodelningen och värdet av den ska fördelas lika mellan er om det är samboegendom.

Om ni bor ihop är det därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp, men också att ni båda skriver under köpehandlingar och kvitton för det som ni båda ska stå som ägare för. Går ni in med olika stora insatser, som vid ett bostadsköp, behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

Testamente

Med ett testamente kan du bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Ett tydligt testamente underlättar mycket för dina anhöriga, ökar din och familjens trygghet och minskar risken för framtida tvister.

Din vilja är viktig

Oavsett om du är gift, sambo eller singel är det viktigt att skriva testamente. För sambor eftersom de inte automatiskt ärver varandra. För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn. För alla som har barn, oavsett om du är gift, sambo eller ensamstående, är det viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars kan deras framtida sambo eller make få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.

Du kan också välja att ge delar av ditt arv till en organisation eller förening som ligger dig varmt om härtat. 

Våra jurister förklarar

Bli sambo

06:05

Sara Curan, Jurist

Äktenskapsförord

07:03

Carola Erixon Gyllenmyr, Jurist

Testamente

06:23

Lavinia Dimoftache, Jurist