Hoppa till innehållet

5 viktiga juridiska aspekter med äktenskap

Att gifta sig är fantastiskt. Men att gifta sig innebär inte bara att lova varandra evig kärlek och trohet. Det innebär också en del juridiska aspekter som det är bra för dig och din partner att ha koll på. I den här artikeln kan du läsa om viktiga juridiska frågor att ställa sig som gör ditt äktenskap ännu tryggare.

>>Få bättre koll på din juridiska situation - Gör vår Livsbesiktning kostnadsfritt

Har du och din partner koll på giftorätten?

Så fort ni har gift er gäller giftorätten. Den träder i kraft per automatik och innebär att du och din make eller maka har rätt till hälften av de tillgångar ni har tillsammans – både det ni köper tillsammans som gifta och det ni ägde innan ni gifte er.

Behöver ni omfördela er egendom med äktenskapsförord?

Men giftorätten går att avtala bort. Med ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten. Det innebär att de tillgångar som ni avtalar bort inte ska ingå i en bodelning om det blir aktuellt en dag. Den egendom ni avtalar bort blir istället enskild egendom och tillhör endast dig eller din partner.

Hur vill ni dela upp era tillgångar vid en skilsmässa eller bortgång?

Det är med andra ord först vid en bodelning som giftorätten märks av. Om du och din partner väljer att gå skilda vägar eller om någon av er går bort, behöver tillgångarna delas upp i en bodelning. För att veta hur mycket du och din make eller maka ska få i en bodelning radar ni upp era tillgångar och gör avdrag för skulder och enskild egendom.

Ärver ni varandra som ni vill?

Som gifta har du och din make eller maka rätt att ärva varandra i de allra flesta fall. Och om ni har gemensamma barn kommer de att få sitt arv den dag som ni båda har gått bort. Men rätten till arv har ett undantag.

Om ni har barn från tidigare förhållanden har de rätt till sitt arv direkt vid sin förälders bortgång. Det här kan skapa svårigheter för den av er som är kvar i livet och till exempel göra det svårt att bo kvar i ditt och din partners gemensamma hem. Men med ett testamente kan ni styra hur och när arvet ska tas ut och på så sätt skapa en större trygghet för den av er som är kvar i livet.

Kan någon av er bli underhållsskyldig?

Förutom skilsmässa och bortgång, kan även andra oförutsedda saker hända i livet. Som gifta är ni gemensamt ansvariga för att ta hand om hemmets hushållssysslor, barn och ekonomi. Men ibland kan något hända som gör att en av er inte kan försörja sig på egen hand. I en sådan situation har den andra av er en underhållsskyldighet, vilket innebär en ekonomisk skyldighet att hjälpa den av er som inte har pengar.

Få bättre koll på din juridiska situation

Med vår Livsbesiktning kan du göra en egen behovsanalys – helt kostnadsfritt. Du får bättre koll på viktiga juridiska aspekter av ditt äktenskap och rekommendationer på vad du (och din make eller maka) behöver göra för att skapa en tryggare framtid. 

Gör Livsbesiktningen