Hoppa till innehållet

Ska du bli sambo? Få koll på vad som gäller (och inte gäller) juridiskt

Att flytta ihop och bli sambo är pirrigt. Det är stort – inte bara känslomässigt utan också juridiskt. Har du koll på vad som gäller (och inte gäller) juridiskt? Vet du vad som är gemensamt och vad som är bara är ditt eller din partners? Visste du att ni inte ärver varandra om någon av er går bort? I den här artikeln kan du läsa om bland annat samboavtal, bodelning och annat som är bra att ha koll på.

>>Få bättre koll på din juridiska situation - Gör vår Livsbesiktning kostnadsfritt

Vem påverkas av sambolagen och vad innebär den?

Sambolagen gäller för dig som räknas som sambo enligt lagen, det vill säga för dig som är i ett parförhållande och bor ihop permanent i ett gemensamt hushåll med din partner. Du räknas inte som sambo om du flyttar ihop med till exempel en eller flera vänner (och behöver då inte hålla koll på juridiken), utan bara om du är i ett förhållande.

Sambolagen täcker bara bostad och bohag (som till exempel möbler) som ni har köpt tillsammans eller för gemensamt bruk. En tidigare bostad, bil eller till exempel en sommarstuga räknas alltså inte som samboegendom. Däremot har ni rätt till lika stor andel av er gemensamt köpta bostad även om någon av er har betalat mer än den andra.

Vad händer om ni flyttar isär?

Som sambor har du och din partner inte samma juridiska skydd som om ni hade varit gifta. Det viktigaste att hålla koll på när ni flyttar ihop är därför, tråkigt nog, vad som händer om ni flyttar isär eller om någon av er går bort.

Om ni väljer att separera kan det bli aktuellt med en bodelning, men det krävs att en av er eller båda begär att få göra en sådan. I en bodelning delar ni lika på det som räknas som samboegendom. Om ni har köpt en bostad gemensamt för att flytta ihop räknas bostaden som samboegendom även om bara en av er står för handpenningen eller betalar av lånet.

Om ni inte vill göra en bodelning vid en separation eller om ni inte vill att all gemensam egendom ska ingå, kan ni skriva ett samboavtal. Med ett samboavtal kan ni avtala att sambolagens inte ska gälla för hela eller delar av er samboegendom.  

Vad händer om någon av er går bort?

Som sambor har du och din partner ingen arvsrätt. Om någon av er går bort går den personens arv istället till barn, föräldrar, syskon eller någon annan i släkten.

Först att ärva när någon av er går bort är den avlidnes barn. Om den avlidnes barn också har gått bort går arvet istället till barnbarn. Om det inte finns några barn går arvet till den avlidnes föräldrar, syskon eller syskonbarn – och finns inte de är det den avlidnes mor- och farföräldrar, moster, morbror, faster eller farbror som ärver.

Som sambo har du med andra ord ingen rätt att ärva enligt lag, även om ni har gemensamma barn (då är det era barn som ärver och inte du). För att ändra på det behöver du och din partner skriva ett testamente. I ett testamente kan ni själva bestämma vem som ska ärva om någon av er gå bort – om ni ska ärva varandra eller om ni vill att ert arv tillfaller någon annan.

Gör det lättare juridiskt om det oväntade händer

Att flytta ihop och bli sambo är pirrigt. Det är stort – och det sista man vill tänka på är om det oväntade händer. Men med ett samboavtal och ett testamente på plats kan ni känna er ännu mer trygga i ert samboskap. Med det på plats kan ni minska risken för eventuella tvister, underlätta för anhöriga och vara säkra på att ni ärver och delar på era tillgångar så som ni önskar. Det behöver inte vara krångligt att skriva – men det kan göra det svåra lite enklare.

Få bättre koll på just din situation

Med vår Livsbesiktning kan du göra en egen behovsanalys – helt kostnadsfritt. Du får bättre koll på din juridiska situation och rekommendationer på vad du (och din partner) behöver göra för att skapa en tryggare framtid. 

Gör vår Livsbesiktning kostnadsfritt.